avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Detin un imobil achizitionat doar de mine ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Detin un imobil achizitionat doar de mine prin Prima ...

Buna ziua! Detin un imobil achizitionat doar de mine prin Prima Casa. Parintii mei doresc sa-mi achite suma ramasa de platit la credit. Ce pot face pentru ca logodnicul meu sa nu poata avea pretentii la aceasta casa, in conditiile in care locuieste si el acolo? Mentionez ca intretinere, rate, facturi, impozite, obiecte mobilier etc sunt achitate de mine (facturi, chitante pe numele meu, extrase bancare). Multumesc.
Cel mai recent răspuns: BUBU17 , utilizator 07:01, 28 Octombrie 2022
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu a contribuit cu nimic, atunci ce pretenții să aibă?
Casa este bunul dvs. propriu. Și dacă vă căsătoriți, tot propriu rămâne, fiind dobândit înainte de căsătorie. (dacă nu cumva încheiați vreo convenție matrimonială prin care dvs., cu mâna dvs. să-l includeți în comunitatea de bunuri).
Eventualele pretenții ar putea privi contibuția lui la plata ratelor (drept de creanță). Dar spuneți că ele vor fi achitate de părinții dvs...
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2022
romascanu, moderator
Multumesc mult!
Exista totusi posibilitatea incheierii unui contract prenuptial, astfel incat sa semneze ca nu are pretentii la casa mea (in caz de despartire inainte sau dupa o eventuala nunta)?
10 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și, eventual, semnați și dvs. că nu aveți pretenții la ...Palatul Parlamentului, pe numele lui de fată „Casa Poporului”. (că și cu și fără semnătură, tot n-aveați).

Nu are cum să aibă pretenții „la casă”.
Fiindcă proprietatea nu se transmite prin (iertați exprimarea) acte preliminare facerii copiilor.
Proprietatea se transmite prin acte juridice între vii (contract de vânzare, de donație, de întreținere etc.) sau pentru cauză de moarte (testament) ori prin moștenire legală.
Casa cumpărată de dvs. înainte de căsătorie este și rămâne a dvs. Cu excepția situației în care semnați dvs. vreun act juridic prin care îi donați sau îi vindeți vreo parte din casă. Sau semnați vreo convenție matrimonială prin care încludeți casa, în tot sau în parte, în comunitatea de bunuri. Sau vă căsătoriți și apoi plecați dvs. prima pe lumea ailaltă, caz în care soțul supraviețuitor vă moștenește. Cam astea-s variantele în care ar putea să aibă pretenții „la casă”.

Altfel, pretențiile pot fi pecuniare (drept de creanță) dacă, de exemplu, a contribuit la plata ratelor sau contribuie la îmbunătățirea casei dvs. Cum de altfel și părinții dvs. ar putea să aibă împotriva dvs. un drept de creanță, dacă nu fac plata ratelor cu titlu de donație.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2022
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc mult, dna avocat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire imobil ovidiumol ovidiumol Buna ziua. Inainte de casatorie, cu contract de vanzare am achizitionat apartament, bun propriu, cu credit prima casa si o casa de locuit, bun propriu, fara ... (vezi toată discuția)
Prima casa inainte de casatorie elenavasiliu elenavasiliu Buna ziua!!! Doresc sa ma ajutati intr-o privinta. De curand am achizitionat un imobil prin programul prima casa ,eu fiind titularul imobilului iar tatal meu ... (vezi toată discuția)
Contract prenuptial amuliu amuliu Buna ziua. Ma voi casatori peste cateva luni. Eu am un apartament luat prin credit ipotecar, viitorul sot are casa, bani si masini , dar toate bunurile sunt ... (vezi toată discuția)