avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare Teren Romania incheiata in diaspora
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare Teren Romania incheiata in diaspora

Buna ziua, as dori sa cumpar un teren de la o ruda de-a mea. Nici eu nici el nu mai locuim in Romania,dar proprietatea este in Romania, si as vrea sa stiu daca suntem obligati sa facem actele in Romania, sau le putem face in tara de domiciliu (Canada). Este mult mai usor si pentru noi sa facem plata prin transfer bancar in Canada in loc sa convertesc in lei/euro si apoi sa ii aduc inapoi in Canada. Cum s-ar plati taxe/impozite in acest caz?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:12, 1 Noiembrie 2022
Nu cred ca plata nu se poate face acolo intre dvs in moneda dorita.
Poate imputerniciti pe cineva sa se ocupe de acte in Romania, sa va reprezinte la notar aici, sa solicite certificat de atestare fiscala...
Actul de vanzare se va face la notar aici in Romania, aici platiti impozit daca e cazul( daca valoarea depaseste 450 mii lei).
Multumesc pentru raspuns, de ce m-am temut, nu scap. Chiar si o procura este complicat de facut, pentru ca mai nou notarii romani solicita ca orice procura sa aiba apostila (ca si pana acum), PLUS verificata la consulat. Problema este ca un consulat este f departe (~ 1000km), si ruda mea are aproape 90 ani.
Chiar as fi curios sa inteleg de ce Romania, ca si semnatar al conventiei de la Haga, nu (mai) considera apostila suficienta pentru recunoasterea unui act incheiat in alta tara.
O alta nedumerire pe care o am: se pare ca statul roman impoziteaza orice vanzare, dar nu tine cont daca acea vanzare a produs profit si cat profit. Ipotetic, daca eu am cumparat o proprietate cu 1mil ron si o vand peste 3 ani cu 1.4mil ron, profitul este 400k, dar impozitul este pentru 950k (=1.400 - 450)? Sau am inteles eu gresit?
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2022
Lica22, utilizator
În conformitate cu prevederile art. 111 din Codul fiscal, la încheierea actelor notariale care au ca obiect transferul proprietății imobiliare din patrimoniul personal, notarul public este obligat să încaseze impozitul pe venit. Impozitul pe venit se calculează la valoarea declarată de părţi în actul notarial și în cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici cu experți evaluatori autorizați în condițiile legii, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață.

Acest impozit se calculează şi se încasează de notarul public la încheierea actului notarial și, ulterior, este virat către bugetul de stat, procedura de calculare, încasare şi plată a acestuia precum şi obligaţiile declarative fiind stabilite prin norme metodologice emise prin ordin comun al ministrului finanţelor şi al ministrului justiţiei, cu consultarea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

În prezent, impozitul datorat de persoane fizice la transferul proprietății imobiliare prin acte între vii este de 3% asupra venitului impozabil, unde venitul impozabil se stabileşte prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei.


[ link extern ]

deci din pretul vanzarii, scadeti 450 mii de lei si pt diferenta platiti, cel ce vinde, 3%, daca e cazul.
cumparatorul plateste si el pretul autentificarii actului si taxa de intabulare.
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2022
gi-jane2, moderator
"
Chiar as fi curios sa inteleg de ce Romania, ca si semnatar al conventiei de la Haga, nu (mai) considera apostila suficienta pentru recunoasterea unui act incheiat in alta tara."


Pentru ca :
1 "În afara altor cazuri prevăzute de lege, trebuie să fie încheiate prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţiile care strămută sau constituie drepturi reale care urmează a fi înscrise în cartea funciară - art.1244 Cod civil

Adică actul prin care se transmite dreptul de proprietate asupra terenului care va interesează, trebuie încheiat în forma autentica (la notar)

2."Mandatul dat pentru încheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie să respecte acea formă, sub sancţiunea aplicabilă actului însuşi" - art.2013 Cod civil.

Deci si procura pentru vânzarea/cumpărarea unui imobil trebuie sa fie în forma autentica.
Apostila nu înlocuiește/înlătură cerinta formei autentice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura a unui cetätean sträin pentru vanzare teren romania GigiMarga42 GigiMarga42 Sunt cetatean german si doresc sa imputernicesc o ruda pentru vanzarea unui teren din Romania. Majoritatea spun ca imputernicirea este valabila doar daca se ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata, ma aflu in uk, iar procura care am facut-o la ... catalinmihai123 catalinmihai123 Buna dimineata, Ma aflu in UK, iar procura( are si apostila de la Haga) care am facut-o, la notarul englez, nu a fost recunoscuta in Romania pe motiv de ... (vezi toată discuția)
Procura suedia cu apostila vanzare locuinta saphirr saphirr Buan ziua! As dori sa stiu daca este valabila o procura legalizata la un notar din Suedia si apostilata, care a fost si tradusa si legalizarea traducerii ... (vezi toată discuția)