În conformitate cu prevederile art. 111 din Codul fiscal, la încheierea actelor notariale care au ca obiect transferul proprietății imobiliare din patrimoniul personal, notarul public este obligat să încaseze impozitul pe venit. Impozitul pe venit se calculează la valoarea declarată de părţi în actul notarial și în cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici cu experți evaluatori autorizați în condițiile legii, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață.
Acest impozit se calculează şi se încasează de notarul public la încheierea actului notarial și, ulterior, este virat către bugetul de stat, procedura de calculare, încasare şi plată a acestuia precum şi obligaţiile declarative fiind stabilite prin norme metodologice emise prin ordin comun al ministrului finanţelor şi al ministrului justiţiei, cu consultarea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.
În prezent, impozitul datorat de persoane fizice la transferul proprietății imobiliare prin acte între vii este de 3% asupra venitului impozabil, unde venitul impozabil se stabileşte prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei.
Chiar as fi curios sa inteleg de ce Romania, ca si semnatar al conventiei de la Haga, nu (mai) considera apostila suficienta pentru recunoasterea unui act incheiat in alta tara."
~ final discuție ~