avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Succesiune imobiliara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Succesiune imobiliara

Buna ziua. Numele meu este Paula si locuiesc in prezent in Statele Unite. Mama mea a murit in decembrie anul trecut si a ramas un apartament in care in prezent locuieste tatal meu. Apartamentul a fost cumparat pe numele parintilor (mama si tata) si este complet platit. Sora mea - singura sora - ma preseaza sa facem succesiunea pana intr-un an de la data decesului. As dori sa aflu daca succesiunea este obligatorie acum, sau o putem amana si ce fel de acte trebuie sa trimit de aici. Eu nu vreau sa renunt la partea mea de mostenire. De asemenea, cand facem succesiunea, cum se imparte proprietatea intre tata, sora mea si mine? Si daca se poate, cam cat ar costa in Romania o successiune de acest fel? Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 15:21, 19 Septembrie 2006
Sora ta are dreptate cind te preseaza, deoarece, potrivit normelor fiscale in vigoare, succesiunea este scutita de taxa de timbru daca succesiunea se dezbate in termen de un an de la data decesului celui a carui succesiune se dezbate, cu mentiunea ca, in sensul legii fiscale, dezbaterea trebuie sa se finalizeze cu eliberarea certificatului de mostenitor in termenul de mai sus.
Daca apartamentul a fost dobindit de parinti in timpul casatoriei (deci ca bun comun), atunci, in principiu, o cota de 1/2 revine sotului supravietuitor prin sistarea comunitatii de bunuri, iar cealalta cota de 1/2 intra in masa succesorala, cotele care revin mostenitorilor din aceasta masa fiind de 1/4 pentru sotul supravietuitor si 3/4 pentru descendenti.
Costurile sunt reprezentate de onorarul notarului si de taxele de cadastru (intabularea certificatului de mostenitor), onorarul notarial fiind in functie de valoarea masei succesorale.
Multumesc pentru raspuns. Inteleg ca totusi nu este obligatoriu sa facem succesiunea - dar daca trece mai mult de un an o sa platesc taxa imobiliara. Deci nu este nici o lege care sa impuna penalizari in cazul in care succesiunea nu se face intr-o anumita limita de timp.

O procura semnata la consulatul din New York va fi suficient pentru sora mea sa-mi reprezinte drepturile? Ea zicea ceva de "apostila". Termenul acesta nu exista cand am plecat eu din Romania-sau nu'l stiam eu. Multumesc.
E ok la consulat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea nucsa nucsa :yes:Buna seara.As dori sa stiu anumite date referitoare la succesiune .Tatal meu a decedat in decembrie 2008.Mama mea traieste si mai am o sora.Tata impreuna ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)