DORESC SA MI SE SPUNA SI MIE DACA ESTE CORECT SA FIU CONCEDIATA IN PERIOADA DE CONCEDIU DE ODIHNA LEGAL.
Si acum sa va spun detaliile. In 22 august 2003 am fost restructurata prin reorganizarea firmei (unitate bugetara de sanatate) si angajata cu 1/2 norma pe aceeasi functie. In iunie 2006 mi s-a reintregit norma iar cu data de 01.09.2006 sunt in concediu legal de odihna pe anul 2006. In data de 18.09.2006 am primti acasa o dispozitie prin care mi se aduce la cunostinta ca sunt concediata din cauze care nu tin de persoana angajatului cu data de 06.10.2006, ca mi se acorda un preaziv de 15 zile care inceteaza la data de 06.10.2006, cu drept de contestatie.
Mentionez ca sunt unicul intretinator de familie, fara alte venituri decit cele salariale si ca am o fiica bolnava de HAV tip B forma severa icterica, deshidratare gradul I/II diagnostic pus de Clinica de boli profesionale cluj napoca unde am stat cu ea internata in perioada 25 august 2006 - 15 septembrie 2006, la ora actuala fiind imobilizata la pat inca 3 saptamini, dupa care vom vedea ce va urma.
Buna! Conform Codului Muncii al Romaniei, Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
i) pe durata efectuarii concediului de odihna. dar?! (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii. Deci impoprtant este cauza care a fost justificata in decizia de concediere pe care ati primit-o. Daca unitatea respectiva nu a suferit o reorganizare judiciara sau a fost falimentata in conditiile legii decizia de concediere este ilegala ,in acest caz puteti sa actionati unitatea respectiva in instanta . Mult succes!
Da, am citit codul muncii. este corect ce spui dar eu intreb ca unic intretinator de familie fara alte venituri in afara salariului si cu copil bolnav, trebuia sa fiu concediata ??????????????? Sunt alte persoane care detin venituri mult mai mari decit mine si din alte forme (nu e cazul sa mentionez aici). Si apoi stiu ca am citit undeva dar nu imi amintesc acum pentru ca sunt prea bulversata, ca criteriile de concediere sunt cu totul si cu totul altele (nu intram in nici intr-un fel la concediere). Mai sunt persoane in concediu si nu au fost concediate. Mentionez ca nu am nici o abatere, nici o sanctiune din partea insitutiei si sunt o persoana calma si la locul ei.
Ce am uitat este sa mentionez ca reorganizarea a fost CITEZ DIN DECIZIE REORGANIZAREA ACTIVITATII INSITUTIEI CARE DIN DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA SE REORGANIZEAZA SI DEVINE AUTORITATEA DE SANATATE PUBLICA POTRIVIT DISPOZITIILOR LEGII 95/2006
Da...conform CCM UNIC LA NIVEL NATIONAL Art. 77. - In cazul in care unitatea este pusa in situatia de a efectua reduceri de personal ca urmare a restrangerii activitatii, retehnologizarii, automatizarii si robotizarii procesului de productie, partile convin asupra respectarii urmatoarelor principii:
a) patronul va pune la dispozitia sindicatului justificarea tehnico-economica in legatura cu masurile privind posibilitatile de redistribuire a personalului, modificarea programului de lucru, organizarea de cursuri de calificare, recalificare sau reorientare profesionala etc.;
b) justificarea tehnico-economica, impreuna cu obiectiile si propunerile sindicatului, va fi supusa spre analiza si avizare consiliului de administratie sau, dupa caz, adunarii generale;
c) concomitent, patronul va informa sindicatul asupra motivelor ce stau la baza reducerii numarului de salariati, precum si asupra eventualelor posibilitati de redistribuire a acestora; anuntul se va face astfel:
- la intreprinderile cu un efectiv sub 100 salariati, cu 45 de zile inainte;
- la intreprinderile cu 101-300 salariati, cu 60 de zile inainte;
- la intreprinderile cu peste 301 salariati, cu 90 de zile inainte.
Art. 78. - (1) In situatia in care disponibilizarile de personal nu pot fi evitate, conducerea unitatii va comunica in scris fiecarui salariat al carui post urmeaza a fi desfiintat daca i se ofera sau nu un alt loc de munca ori cuprinderea intr-o forma de recalificare profesionala in vederea ocuparii unui post in aceeasi unitate.
(2) In cazurile in care salariatilor nu li se pot oferi alte locuri de munca ori acestia refuza locul de munca oferit sau cuprinderea intr-o forma de recalificare, conducerea unitatii le va comunica in scris termenul de preaviz, in conditiile prevazute in prezentul contract colectiv de munca.
(3) In cazul in care la nivelul unitatii apare necesitatea unor concedieri colective, partile vor negocia acordarea de compensatii, in functie de posibilitatile unitatii.
Art. 79. - (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea unitatii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru reducerea de posturi vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
(3) In cazul in care masura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, administratia nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca nu-i este imputabila.
(4) In ipoteza in care doua sau mai multe persoane salariate sunt in aceeasi situatie, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor. Daca nu au fost respectate aceste prevederi (si din cite am inteles eu nu au fost) aveti toate sansele sa obtineti o sentinta favorabila in justitie.