avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

am o intrebare fratele meu a divortat recent cand a depus cererea de divort s-a inteles cu avocatul lui sa puna pensia alimentara pentru baietelul sau minor fiind 25%din salariu iar acum i-a venit hotararea judecatoreasca cu o suma fixa care nu e 25% iar avocatul i-a dat explicatia ca e posibil sa fi gresit judecatoarea .E posibil asa ceva? Poate sa faca recurs ?Singur sau are nevoie iar de avocat?
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 13:27, 21 Ianuarie 2010
dar cat este salariul net al fratelui si cat este suma fixata
Conform legii,partile cer,iar judecatorul este cel care apreciaza asupra acestor cereri si de pronunta ca atare.d
Deci asa a considerat magistratul si este perfect acoperit de lege.
Fratele dvs.poate sa trimita pensia in cuantumul dorit de el,daca este mai mare decat s-a stabilit.,indiferent de hotararea magistratului.
Oricum suma va fi consemnata pe mandat.
Nu are rost sa se promoveze recurs pe acest aspect.
Eu cred ca judecatoarea atunci cand a stabilit suma fixa , si nu 25% din salariu , s-a gandit la binele minorului , adica daca salariul este mare , cu timpul este posibil ca tatal minorului sa considere ca nu-i strica niste bani in buzunar si sa nu mai aiba venituri fiscale .
Daca nu este multumit de pensia de intretinere stabilita de instanta, sa faca apel. Apelul este calea de atac in divort, nu recursul.
In apel va motiva criticile aduse hotararii instantei de fond.
Va recomand angajarea unui alt avocat daca nu a fost multumit de avocatul avut la fond.
Va recomand sa angajeze un avocat deoarece singur, este posibil sa nu motiveze in drept si in fapt cererea, sa nu stie sa o dovedeasca etc. si sa piarda. ;)
In cursurile de Dreptul familiei scrie clar:
Cuantumul obligaţiei de întreţinere se stabileşte având în vedere prevedrile
art.94 alin. 3 Codul familiei care stabileşte plafoane maximale din câştigul de
muncă al celui obligat: - până la o pătrime pentru un copil
- până la o treime pentru doi copii
- până la jumătate pentru trei sau mai mulţi copii
Aceste plafoane nu sunt fixe. La stabilirea cuantumului de întreţinere,
instanţa va ţine cont de plafoanele maximale legale, dar şi de nevoia creditorului
şi mijloacele debitorului. Potrivit art.107 alin. 2, întinderea obligaţiei legale de
întreţinere, felul şi modalităţile concrete de executare, precum şi contribuţia
fiecărui părinte se vor stabili pe cale judiciară doar dacă există neânţelegeri între
părinţi. Prin urmare, convenţiile intervenite între părinţi sunt licite atât timp cât nu
sunt atinse interesele copilului. În caz de divorţ, orice convenţie a soţilor cu
privire la pensia de întreţinere este supusă încuviinţării instanţei.
La determinarea cuantumului întreţinerii, instanţa va ţine seama de
mijloacele ambilor părinţi, în sensul că va avea în vedere ce poate asigura din
mijloacele sale părintele căruia i s-a încredinţat copilul.
În toate cazurile instanţa va fixa o sumă concretă la care e ţinut debitorul
şi nu va indica o cotă din câştigul din muncă al acestuia.

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere, procent din contracte de munca tip conventie mca mca Prin sentinta judecatoreasca emisa in 2006 s-a stabilit ca tatal sa plateasca 25% din venitul lunar, drept pensie de intretinere. Tatal a facut dovada ... (vezi toată discuția)
Nivelul maxim al pensiei alimentare andreea0123 andreea0123 As vrea sa stiu conform noului cod al familiei care ar fi maximul de pensie alimentara pe care sotul meu trebuie sa-l plateasca ptr un copil, avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Indexare pensii alimentare mihaionea mihaionea Buna ziua. Angajatorul este obligat sa indexeze pensiile alimentare sau de intretinere, fara a avea in prealabil o hotarare judecatoreasca ? Am discutat cu ... (vezi toată discuția)