avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Este legal de a se acorda concedii medicale ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Este legal de a se acorda concedii medicale persoanelor fizice ...

Este legal de a se acorda concedii medicale persoanelor fizice nesalariate CASS. În fapt: de cîțiva ani pentru a beneficia de îngrijiri medicale am contribuit și contribui prin declarația 212 Anul acesta la data de 11.10.2022 am fost operat de hernie de disccu recomandarea să nu fac efort o perioadă lungă de timp. M-am adresat CASS Gorj pentru a mi se clarifica situația în sensul de a primi o indemnizație socială de sănătate în această perioadă. Mi-au comunicat că trebuie să fac un contract de asigurat pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de astfel de plăți. Am făcut acest contract cu începere 01,11,2022 și am plătit cotizația respectivă pe două luni în baza contractului nr. 19498/25.10.2022. Mi sa eliberat adeverință în acest sens. Azi,la controlul programat de medicul curant neurochirurg îi prezenatai adeverința de asigurat pentru concedii medicale și mi se comunică că nu poate să-mi dea C.M fiindcă nu sunt salariat. Aunci de ce m-au pus să fac acest contract de asigurat pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate dacă niciun doctor nu-mi acordă acest drept. Pe de altă parte din cîte am înțeles unui salariat în afară de contribuția la CASS nu i se reține și contribuția pentru C.M. Vă rog conform legii ce e de făcut în acest caz.
Cel mai recent răspuns: C.Gheorghe , utilizator 19:30, 17 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Nu e corect motivul spus de medic, însă dvs. oricum beneficiați de indmenizație doar din luna mai 2023 - adică după șase luni de la încheierea contractului:

Articolul 7
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d^1) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
[ link extern ]

Nu v-au spus cei de la CASS Gorj asta?
Nu,dar vă mulțumesc de răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire concediu medical miky2014 miky2014 In perioada 15 ian - 25 febr 2014 am beneficiat de CM, datorita unei interventii chirurgicale. In 4 decembrie 2014 am suferit o noua interventie chirurgicala ... (vezi toată discuția)
Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate la contract de drepturi de autor tina militaru tina militaru Buna ziua. Am o mare nelamurire. Sunt angajata din 01.01.2011 cu contract de drepturi de autor pe durata nelimitata. Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc ... (vezi toată discuția)