Buna ziua,
Vā rog sā mă lămuriţi in situaţia de mai jos:
In urma cu vreo 8 ani i-am dat mamei bani cu care a cumparat un apartament pe numele ei. Dupa un timp l-a vândut (fáră sa-mi spuna) si a cumparat o garsoniera tot pe numele ei iar diferenta de bani i-a dat-o fratelui meu. Apoi a vândut si garsoniera (dupa moartea tatalui ! ) si i-a dat banii fratelui meu, care i-a cheltuit (in prezent mai are o treime din suma).
Tatal a decedat in urma cu 5 ani. La succesiune, noi fratii am renuntat in favoarea mamei.
(Eu am un copil, iar mama copilului spune ca nu a fost legal pt ca dc renunti la mostenire, vine sa mosteneasca descendentul meu, adica copilul, si nu ascendentul adica mama! Si mai spune ca garsoniera ar fi trebuit sa intre in masa succesorala !) Dar nu a contestat oficial.
Acum mama mea doreste sa-mi dea numai mie apartamentul in care locuieste ea, sa mi-l dea din timpul vietii.
Cum se poate face asta, fara ca actul respectiv sa poata fi atacabil?
Mai pot eu sa recuperez ceva din primul apartament , stiind ca fratele mai are cam o treime din suma cu care s-a vândut ?
Va voi raspunde punctual la intrebari dumneavoastra:
1. daca s-a renuntat la mostenire nu trebuia sa vina la mostenire descendentul, fiindca descendentul poate veni la succesiune prin reprezentare doar daca e decedat ascendentul sau. altfel spus, copilul nu putea sa vina la mostenirea tatalui mamei cat timp mama lui era in viata.
2. garsoniera putea sa intre la masa succesorala a tatalui daca ar fi fost bun comun - nu cunosc situatia bunului, dar daca fratii au renuntat la succesiune, normal ca aceasta a ramas doar mamei si poate sa faca ce doreste.
3. nu mai puteti recupera nimic din garsoniera cat timp ati renuntat la succesiune.
4. cu privire la transferul de proprietate cu privire la bunul mamei, se poate incheia contract de vanzare-cumparare, contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, contract de v-c cu drept de uzufruct viager si clauza de intretinere.
4. cu privire la transferul de proprietate cu privire la bunul mamei, se poate incheia contract de vanzare-cumparare, contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, contract de v-c cu drept de uzufruct viager si clauza de intretinere.
Multumesc pt raspunsuri.
Referitor la contractul de v-c, cum poate fi făcut dacá legea prevede ca trebuie virata o suma corecta de bani din contul cumparatorului in contul vanzatorului? Altfel, contractul e lovit de nulitate si chiar atacabil (de catre frate).
Am citit aceasta informatie de curànd pe un forum dedicat notarilor.
Poate cineva sa ma lamureasca?