avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

buna ziua,
am nevoie de cateva informatii referitoare la un partaj: sora mea este casatorita de 13 ani;impreuna cu sotul ei au luat un apartament, o masina si alte bunuri comune. in urma cu o saptamana sotul ei a intentat actiunea de divort.acum 2 luni de zile cand erau in discutii referitoare la divort, prin mijloace de constrangere, sotul cu parintii lui, au facut-o pe sora mea sa cedeze apartamentul in favoarea socrului(tatal lui); mentionez ca impreuna au doi copiii minori de respectiv 9 si 6 anisori, pt care tatal si-a luat angajamentul ca le va plati pensia alimentara.La fel si automobilul care era pe numele sotului, dar il cumparasera in timpul casatoriei, se pare ca l-a trecut pe numele tatalui sau.asadar ce sanse are sora mea ca dupa acest partaj sa dobandeasca ceva.Astept un raspuns de la dvs.sfaturi.multumesc.
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 22:23, 21 Ianuarie 2010
Sub ce forma au cedat aparatamentul si masina?Daca este vanzare-cumparare nu mai sunt sanse sa obtina ceva.
Daca si-a dat acordul pentru instrainarea acestora, are sanse sa dobandeasca doar cota parte din suma rezultata din instrainarea celor doua bunuri (daca mai exista banii). La masa partajabila a bunurilor comune sunt aduse doar bunurile existente in momentul divortului.
O alta varianta ar fi sa incerce sa ceara instantei constatarea nulitatii contractelor de vanzare cumparare datorita unor vicii de consimtamant, dar aici depinde totul de "mijloacele de constrangere" la care spuneti ca a fost supusa si cum le va proba in fata instantei.
consider ca in acest caz actele de vinzare -cumparare, incheiate prin constringere, pot fi anulate. bunurile dobindite in timpul casatoriei sint considerate bunuri comune si acestea si numai aceste pot fi supuse partajului voluntar sau judiciar, dupa caz. sora dv., aratind ca vinzarea bunurilor s-a facut prin constringere, poate sa solicite instantei de judecta constatarea nulitatii absolute a acelor acte juridice, urmind ca mai apoi sa se faca partaju intre soti cu privire la ele. consultati un avocat care sa va indrume, sfatuindu-va in mod concret fata de situatia de fapt.
Buna ziua !
Spuneti ca a fost constransa . Daca existe probe in acest sens, actele pot fi anulate prin invocarea constrangerii morale sau eventual fizice, printr- o actiune in care se invoca nulitatea actelor pentru vicii de consimtamant. Avand insa in vedere dificultatea probarii acestor constangeri( de care faceti vorbire), conform prevederilor legale , la masa partajabila nu mai intra si aceste bunuri. Poate sa aduca probe in instanta , prin orice mijloc de proba, ca bunurile au fost cumparate impreuna . In acest fel poate obtine partea sa de contributie .
Va sfatuiesc sa angajeze un avocat, pentru ca o asemenea actiune este extrem de complexa.
Cu stima !
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
Marius Zaharia, Avocat
Daca exista contract de vanzare cumparare pe apartament in favoarea socrului si nu exista suma stabilita in contract (adica aceasta suma, in fapt nu a primit-o sora dvs impreuna cu sotul) se poate invoca si simulatia ascunsa prin vanzare-cumparare.
Asa cum va spunea colegul...aveti nevoie de un avocat bun, nu este o speta usoara.

Alte discuții în legătură

Cedare parte din mostenire mariamoto mariamoto Buna seara, As dori sa-mi dati un sfat daca se poate in urmatoarea problema: Dupa moartea soacrei mele familia (sotul meu, tatal lui fratele si sora) au ... (vezi toată discuția)
A vandut masina! nic1 nic1 buna ziua. problema mare! in timpul casatoriei am cumparat un autoturism.fiind despartiti in fapt, sotul meu a vandut masina tatalui lui fara stirea ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare lorus2103 lorus2103 Buna seara, va solicit pe aceasta cale o consultatie privind urmatoarea speta: in anul 2008, fara stirea mea, parintii mei au incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)