avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

buna ziua,
am nevoie de cateva informatii referitoare la un partaj: sora mea este casatorita de 13 ani;impreuna cu sotul ei au luat un apartament, o masina si alte bunuri comune. in urma cu o saptamana sotul ei a intentat actiunea de divort.acum 2 luni de zile cand erau in discutii referitoare la divort, prin mijloace de constrangere, sotul cu parintii lui, au facut-o pe sora mea sa cedeze apartamentul in favoarea socrului(tatal lui); mentionez ca impreuna au doi copiii minori de respectiv 9 si 6 anisori, pt care tatal si-a luat angajamentul ca le va plati pensia alimentara.La fel si automobilul care era pe numele sotului, dar il cumparasera in timpul casatoriei, se pare ca l-a trecut pe numele tatalui sau.asadar ce sanse are sora mea ca dupa acest partaj sa dobandeasca ceva.Astept un raspuns de la dvs.sfaturi.multumesc.
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 22:23, 21 Ianuarie 2010
multumesc pt raspunsuri si sfaturi...chiar avem nevoie.
constransa a fost...moral, amenintata, si asta, dupa cum spuneati si dvs., e mai greu de dovedit.
multumesc!
buna ziua!
din cate inteleg, sora dv nu va putea dovedi ca a fost constransa sa instraineze apartamentul si masina,in favoarea socrului sau.
nu ati fost insa explicita in ceea ce priveste bunurilor in favoarea socrului.sa inteleg ca e vorba de o vanzare cumparare fictiva? sau ca intr'adevar a luat niste bani in urma tranzactiei?
oricum , indiferent de caz, atata timp cat sotii au cumparat in anii casatoriei bunuri mobile si imobile,chiar daca au fost vandute, ambii soti vor beneficia in cote egale de acea valoare la care au fost supuse bunurile(presupunand ca ambii soti au contribuit in egala masura la achizitionarea lor).
daca doamna nu a beneficiat inca de acei bani, va trebui sa faca dovada faptului ca a fost si dansa propietar al bunurilor (deci o copie dupa contractul de vanzare-cumparare al bunurilor in care doamna este cumparator, pe care il poate lua ca duplicat de la biroul notarial unde s'au legalizat acele acte) si o dovada a faptului ca si dansa a vandut acele bunuri( deci o copie dupa contractul de vanzare -cumparare in care doamna este in calitate de vanzator).
cu aceste acte va putea beneficia de o cota parte la partaj,fara nicio indoiala.
in ceea ce priveste pensia alimentara, fostul sot incearca sa o insele. de ce?
pentru ca tatal nu trebuie SA ISI IA ANGAJAMENTUL ca va plati pensia alimentara, ci VA FI OBLIGAT, in urma procesului de divort , printr'o hotarare definitiva si irevocabila , sa plateasca pensie alimentara minorilor.
neplata cu rea credinta a pensiei alimentare constituie contraventie si se pedepseste conform legii
spiridon vasilica a scris:

.neplata cu rea credinta a pensiei alimentare constituie contraventie si se pedepseste conform legii


Neplata cu rea credinta a pensiei de intretinere este infractiune pedepsita de codul penal.

Art. 305. - Abandonul de familie
Sãvârsirea de cãtre persoana care are obligatia legalã de a întretine, fatã de cel îndreptãtit la întretinere, a uneia dintre urmãtoarele fapte:
a) pãrãsirea, alungarea sau lãsarea fãrã ajutor, expunându-l la suferinte fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credintã a obligatiei de întretinere prevãzute de lege;
c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilitã pe cale judecãtoreascã, se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendã.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
Dacã pãrtile nu s-au împãcat, dar în cursul judecãtii inculpatul îsi îndeplineste obligatiile, instanta, în cazul când stabileste vinovãtia pronuntã împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei, chiar dacã nu sunt îndeplinite conditiile prevãzute în art. 81.
Revocarea suspendãrii conditionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul sãvârseste din nou infractiunea de abandon de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare parte din mostenire mariamoto mariamoto Buna seara, As dori sa-mi dati un sfat daca se poate in urmatoarea problema: Dupa moartea soacrei mele familia (sotul meu, tatal lui fratele si sora) au ... (vezi toată discuția)
A vandut masina! nic1 nic1 buna ziua. problema mare! in timpul casatoriei am cumparat un autoturism.fiind despartiti in fapt, sotul meu a vandut masina tatalui lui fara stirea ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare lorus2103 lorus2103 Buna seara, va solicit pe aceasta cale o consultatie privind urmatoarea speta: in anul 2008, fara stirea mea, parintii mei au incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)