avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lamuriri asupra parților comune unui imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lamuriri asupra parților comune unui imobil

Buna ziua.
Avem următoarea situație : un imobil vechi de 80 de ani, casă, cu 4 apartamente, 4 boxe la subsol și pod. Acum 30 de ani ICRAL-ul a vândut cele 4 apartamente către 4 proprietari. În contractele de vânzare-cumpărare, identice, este stipulat așa : apartament cu doua/trei camere, bucatarie, baie, hol, boxa la subsol și cota parte de... din părțile comune. Fiecare apartament are intrare separată, dintr-un hol comun aflat la usa principala a imobilului .
În nici un contract nu se explică ce înseamnă părți comune și nu se menționează nimic despre pod.
Accesul în pod se poate face numai prin apartamentul nr. 3 ( o scară ce pleacă din holul apartamentului), și , încă de la construirea casei a fost în folosința exclusivă a celor care au locuit în acel apartament.
Se încearcă acum intabularea apartamentului nr. 3, iar cei de la firma de cadastru spun că podul este parte comună a tuturor proprietarilor, conform contractului de vânzare-cumpărare.
Este corectă interpretarea ?
Nimeni nu poate avea acces acolo, proprietarii celorlalte apartamente nu ridică pretenții, pentru că nu au cum să ajungă în pod decît prin casa vecinului, ceea ce e ilogic.
Cine ar trebui să ne lămurească asupra acestui fapt ?
Multumesc frumos.
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2022
georgiana.td, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:23, 15 Noiembrie 2022
Buna ziua,
Eu zic ca are dreptate cei de la cadastru, partile comune sunt restul incaperilor ( sa le spun asa) ce nu sunt stipulate in contractul de v-c, cele din care aveti o cota parte...

Discutati cu cei de le firma, daca sunteti de acord, sa i donati proprietarului apartamentului 3 cotele dvs. din acel pod. si sa l intabuleze pe numele dumnealui.
Da,e corect.
În contract se menționează clar podul.E parte comună.Nu se poate intabula doar la ap.3 pentru ca toți 4 au o cotă parte.Nu au pretenții la pod actualii proprietari dar pot vinde și cumpărătorii pot ridica pretenții la cotă parte conform actelor.Si accesul în pod se poate modifica din holul comun de la intrare ca să aibă toți acces.Nu vă complicati inutil.Acoperisul dacă se strică cine plătește pentru reparații?Toți 4 sau doar ap.3?
Oricum vă face nimeni cadastru in condițiile astea.
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2022
mitabiciclista, utilizator
Partile comune sunt concret consemnate in cartea tehnica a constructiei
Podul,calea de acces sunt parti comune imobil de locuit in comun

~ final discuție ~