avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Va rog spuneti-mi ce înseamnă donație ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Va rog spuneti-mi ce înseamnă donație cu scutire ...

Bună ziua.
Va rog spuneti-mi ce înseamnă donație cu scutire de raport și care este Legea care prevede scutirea de impozit pt. donația până la gradul 3..
Cu deosebit respect.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:13, 18 Noiembrie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 1.146. Cod civil
(1) Raportul donaţiilor este obligaţia pe care o au între ei soţul supravieţuitor şi descendenţii defunctului care vin efectiv şi împreună la moştenirea legală de a readuce la moştenire bunurile care le-au fost donate fără scutire de raport de către cel ce lasă moştenirea.

În „traducere din avocățească”, donația FĂRĂ scutire de raport este un fel de avans din moștenire. Nu în toate cazurile, căci de aceea am subliniat „între ei”. DonaTarul (cel care a primit donația) trebuie să fie unul dintre cei de mai sus: soț supraviețuitor sau descendent. Iar cel care cere raportul donației, așișderea. (nu poate să ceară raportul un nepot de frate, de exemplu).

Și, logic, în cazul donației CU scutire de raport, nu există obligația de raport.

Art. 111 alin. 2 lit b Cod fiscal.
(2) Impozitul prevăzut la alin. (1) nu se datorează în următoarele cazuri:
...
b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi;
Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2022
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am si eu o intrebare, va rog frumos , daca ma puteti ... aura2021 aura2021 Buna ziua! am si eu o intrebare, va rog frumos , daca ma puteti ajuta .Parintii mei au facut act de vanzare-cumparare fratelui meu, iar dupa cativa ani, s-au ... (vezi toată discuția)
Cale de atac lali43 lali43 pot sa atac o donatie facuta unui frate. Este vorba despre partea dintr-un imobil, care a fost donata dupa moartea tatalui, la un notar public in anul 2003 (vezi toată discuția)
Impartire de bunuri ale parintilor cu acordul acestora, intre frati laposiiuliu laposiiuliu Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat.. Parintii mei detin o casa si un apartament.. Ei doresc ca sa treaca casa pe numele fratelui meu deoarece el deja ... (vezi toată discuția)