avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... prcoedura implementare decizii CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

prcoedura implementare decizii CEDO

Buna ziua! M-ar interesa sa aflu care este procedura de implementare a hotararilor definitive stabilite de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cazul despagubirilor oferite oentru incalcarea articolului 1 din Conventie, cu referire la incalcarea drepturilor de proprietate. Mai exact, doresc sa cunosc, daca este posibil, care sunt pasii ulterior comunicarii in scris a deciziei catre despagubit, pentru intrarea in posesia sumei corespunzatoare deciziei Curtii.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:46, 21 Ianuarie 2010
Daca este vorba doar despre despagubiri in bani va puteti adresa Ministerului de Finante.
Daca in afara de bani mai solicitati si altceva trebuie sa deschideti un proces de revizuire.

avocat Claudiu Lascoschi
În dreptul român, orice persoană care a obţinut o hotărârea de condamnare a statului român poate să adreseze instanţelor judecătoreşti o cerere de revizuire a hotărârii pronunţate de către instanţele române. Astfel, potrivit art.322 pct.9 C.pr.civ. , revizuirea unei hotărâri rămase definitivă în instanţa de apel sau prin neapelare, precum şi a unei hotărâri dată de o instanţă de recurs atunci când evocă fondul, se poate cere şi în cazul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale datorată unei hotărâri judecătoreşti, iar consecinţele grave ale acestei încălcări continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate. Termenul de exercitare a acestei căi de atac extraordinare este de 3 luni de la data publicării hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului în Monitorul Oficial al României, partea I.

Executarea obligaţiilor de plată la care a fost condamnat statul român printr-o hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului se face cu ajutorul organelor competente , si anume: Ministerul Finanţelor Publice.
Pana in prezent nu am auzit ca o persoana care a castigat un proces la CEDO sa aiba probleme in privinta recuperari banilor prevazuti in hotararea data de Curtea Europeana.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare cedo jimcke jimcke Buna!am citit pe hudoc decia curtii care imi da castig de cauza si obliga statul la plata unor despagubiri.am inteles ca hotararea este definitiva daca nu se ... (vezi toată discuția)
Executare hotarare cedo costi_81 costi_81 Buna ziua, ce trebuie facut si unde trebuie pentru punerea in executare a unei hot cedo? Va multumesc (vezi toată discuția)
Revizuire Ramona1982 Ramona1982 care este termenul pt revizuire.pt hotararea mea din civil data in octombrie 2010? mai pot face ceva? in penal exista cai extraordinare de atac? (vezi toată discuția)