În baza art 43 al Convenţiei, oricare dintre părţi poate, cu titlu de excepţie, să depună în scris la grefă, într-un interval de 3 luni începând cu data pronunţării unei hotărâri date de o cameră, o cerere de retrimitere la Marea Camera indicând problema gravă cu privire la interpretarea sau aplicarea Convenţiei sau a Protocoalelor sale sau problema gravă de ordin general care potrivit părţii merită să fie examinată de Marea Camera.
Hotărârea definitivă a Curţii este transmisă Comitetului Miniştrilor, care supraveghează executarea ei (art.46 parag.2 din Convenţie) . În acest sens, se pronunţă şi art.44 parag.3 din Regulamentul Curţii care prevede că „odată hotărârea devenită definitivă, preşedintele camerei o comunică la Comitetul Miniştrilor, pentru a-i permite să supravegheze, conform art.46 parag.2 din Convenţie, executarea angajamentelor cărora le-ar putea fi subordonate desistarea, reglementarea amiabilă sau soluţionarea litigiului”. Ca atare, supravegherea executării hotărârii sau deciziei Curţii, revine, în temeiul art.46 parag.2 din Convenţie şi art.44 din Regulamentul Curţii, Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei, organul execuţional al C.E.D.O. , organul politic principal, cu rol decizional, al Consiliului Europei .
În dreptul român, orice persoană care a obţinut o hotărârea de condamnare a statului român poate să adreseze instanţelor judecătoreşti o cerere de revizuire a hotărârii pronunţate de către instanţele române. Astfel, potrivit art.322 pct.9 C.pr.civ. Revizuirea unei hotărâri rămase definitivă în instanţa de apel sau prin neapelare, precum şi a unei hotărâri dată de o instanţă de recurs atunci când evocă fondul, se poate cere şi în cazul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale datorată unei hotărâri judecătoreşti, iar consecinţele grave ale acestei încălcări continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate. Termenul de exercitare a acestei căi de atac extraordinare este de 3 luni de la data publicării hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului în Monitorul Oficial al României, partea I.