avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere individuala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere individuala

daca un angajat a fost disponibilizat pe motiv de desfintare a postului,si in cele 20 zile de preaviz isi gaseste un alt loc de munca,angajatorul este obligat sa-l lase sa plece si sa-i dea salariile compensatorii??
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 15:50, 24 Ianuarie 2010
consider ca poate primi salariile compensatorii.
Salariatul respectiv trebuie sa stea cele 20 zile de preaviz, dar poate lucra numai 4 ore pe zi sau, cu acordul angajatorului, poate lucra 10 zile cate 8 ore pe zi.
Compensatiile se acorda odata cu ultimul salariu.
Angajatorul "il va lasa sa plece" la sfarsitul celor 20 de zile lucratoare de preaviz.

Asa cum v-au spus si colegii mei, in aceasta perioada salariatul poate lucra numai 4 ore/zi fara a-i fi afectate drepturile salariale. Orele nelucrate se pot lua prin cumul, Adica lucrati 10 zile cate 8 ore/zi si 10 zile nu veniti.
Salariile compensatorii se acorda cf prevederilor legale si a celor din CCM.

Daca salariatul nu mai vrea sa stea sa efectueze preavizul ptr ca si-a gasit de lucru.... atunci este o alta problema.
Sfatul meu este sa stea la preaviz, sa efectueze orele nelucrate prin cumul, sa-si ia salariile compensatorii.
Salariatul poate discuta cu noul angajator despre data de incepere a activitatii care poate fi cea imediat urmatoare celor 10 zile lucrate cate 8 ore la vechiul angajator.
dar daca preavizul dat este 15 zile, se incheie decizia de concediere, persoana beneficiaza de somaj....care este sanctiunea pt nerespectarea (intocmai, ca si cuantum) a termenului de preaviz?
Neacordarea de către angajator a termenului de preaviz atrage, în conformitate cu dispoziţiile art. 76 din Codul muncii, nulitatea absolută a concedierii, chiar dacă măsura concedierii respectă toate celelalte dispoziţii.

Alte discuții în legătură

Sararii compensatorii dany_mocean dany_mocean Buna, am lucrat la o firma 10 luni , dupa care m au dat afara (grup de 19 persoane), dupa 1.5 luni , m au reangajat. Acum am 2.5 luni pe noul post, dar iar m ... (vezi toată discuția)
Concediere art.65, instiintare vikipatru vikipatru Buna ziua! As vrea sa va intreb, mi-a fost comunicata instiintarea de concediere pe 01/10/2008, unii angajati de la RU spun ca este decizia de concediere. La ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta concediere lipsita de comunicare a deciziei viktorV viktorV In cazul in care, in urma concedierii mele, din 30.04.2009, dispusa numai verbal, de angajatorul meu, fara preaviz si, necomunicata mie, in scris, ca urmare a ... (vezi toată discuția)