In cazul in care, in urma concedierii mele, din 30.04.2009, dispusa numai verbal, de angajatorul meu, fara preaviz si, necomunicata mie, in scris, ca urmare a neplatii salariului meu, pe mai multe luni, anterioare concedierii, am depus in data de 13.04.2012, actiune in instanta, pentru :
1) plata diferentelor de salariu, stabilite contractual, in Contractul individual de munca, 2) plata creantelor bugetare, 3) deschiderea, completarea, inchiderea si inmanarea carnetului de munca individual, 4) plata de dobanzi penalizatoare, pentru lipsa de folosinta a diferentei de drepturi banesti neplatite inca si, 5) plata cheltuielilor de judecata.
Cum decizia de concediere, nu mi-a fost comunicata, consider ca, ea (decizia) nu a produs efecte.
A) Pot cere si pot obtine in instanta de judecata nulitatea absoluta, a concedierii mele, fara sa fi depus contestatie la concediere, in termenul de 30 de zile?
B) Pot cere si pot obtine in instanta de judecata plata salariului lunar, pe 36 de luni, anterioare datei de 13.04.2012 si, posterioare acestei date, pana la ramanerea definitiva a hotararii ?
Multumesc.
1. Necomunicarea deciziei de concediere nu duce la nulitatea acesteia ... Instiintarea salariatului privind concedierea nu se poate realiza decat prin comunicarea deciziei de concediere, nefiind valabila comunicarea masurii concedierii prin alte inscrisuri emanand de la angajator sau verbal
De la data comunicarii incepe sa curga termenul de contestare a acesteia la instanta competenta .
2. Se pot solicita instantei de judecata plata salariilor - in cazul in care aceasta nu a fost facuta - pe cel mult 3 ani de zile in urma ... in speta, incepand cu februarie 2010 se pot solicita si pana la data ramanerii definitive a hot.jud.
1) Lamuriti-ma, va rog : Nu am inteles de ce raportati speta la data de februarie 2010.
2) Inteleg ca, in procesul de litigiu de munca cu fostul angajator, am calitatea de reclamant - contestatar, contestand concedierea abuziva.
Multumesc frumos, pentru amabilitatea cu care v-ati aplecat asupra cazului meu.
Art. 171 C.mun.
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului
Art.268 C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
....
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
.....
Fiind in februarie 2013 se pot solicta drepturile salariale restante incepand cu luna februarie 2010 ... cele aferente inainte de aceasta data se pot obtine numai prin bunavoinat angajatorului, astfel in caz de litigiu se va invoca prescriptia dreptului la actiune.