avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipată
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipată

Mama mea, in varsta de 58 de ani, s-a dus în vara la casa de pensii si a cerut pensionarea anticipată. După vreo 3 luni i-a sosit acasa o decizie prin care i se spunea ca nu îndeplinește condițiile, având 29 de ani si 5 luni lucrați efectiv, iar pentru pensia anticipată partiala este nevoie de minim 32 de ani si 6 luni. De aici am inceput sa cautam, pentru ca ii lipseau niste perioade pe care ea le avea plătite, dar contabila nu depusese declarațiile necesare pentru perioada respectivă. Cei de la casa de pensii au trimis-o la ITM ca să aducă o adeverință pentru perioada care lipsea. La ITM s-a iscat un adevărat scandal, pe motiv că ei nu dau adeverință, ca cei de la casa de pensii habar nu au de capul lor si pun oamenii degeaba pe drumuri, ca atata timp cat pe documentele depuse la dosarul de pensionare este ștampila ITM, înseamnă că perioada respectivă e plătită.
S-a remediat intre timp, au fost depuse declarațiile necesare si astfel si-a recuperat aproximativ 7 ani, plus ca nu depusese la dosar o adeverință de 1 an si 8 luni cand a lucrat altundeva. În total acum, ar avea 38 de ani lucrați efectiv.
Cei de la casa de pensii au cerut lămuriri angajatorului si la ITM ca să vada daca mai lucreaza sau nu. Asta nu inteleg, din moment ce ea nu îndeplinea condițiile, de ce mai solicită lămuriri? La casa de pensii nu e chip sa raspunda la telefon.si mama mea locuiește la tara, nu poate sa stea o zi pe drumuri degeaba.
Ma gandesc sa nu fie ceva care să o afecteze pe viitor cand se va pensiona. Momentan, nu mai vrea pensionarea anticipată, încearcă să iasă la limita de varsta.
Multumesc anticipat pt răspunsuri!

Alte discuții în legătură

Pensionare cu probleme Ina16 Ina16 As dori cateva informatii privitoare la modalitatea de pensionare. Tatal meu s-a nascut in anul 1953. Vechimea in munca este de 39 de ani si 5 luni, dintre ... (vezi toată discuția)
Decizie pensionare teodorasanda teodorasanda Buna ziua, Am nevoie de un raspuns cat mai urgent in legatura cu decizia de pensionare a mamei mele. Am depus dosarul de pensie anticipata la Casa de ... (vezi toată discuția)
Poate beneficia de pensie anticipata partiala? Tuca Anamaria Tuca Anamaria Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Femeie, nascuta la 28.07.1950; Stagiul de cotizare: 25 ani si 3 luni ; Grupa 2 de munca - 21 ani si ... (vezi toată discuția)