avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... decizie pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

decizie pensionare

Buna ziua,

Am nevoie de un raspuns cat mai urgent in legatura cu decizia de pensionare a mamei mele.
Am depus dosarul de pensie anticipata la Casa de Pensii Oradea, a mamei mele anul trecut in noiembrie si in acest timp am primit o scrisoare postala in care i se cere 3 adeverinte in original de la ITM Arad (mama este domiciliata acum in Jud Bihor iar 30 de ani a lucrat in Arad)plus inca o adeverinta in original de la o firma privata.
Am depus cererile ,am primit adeverintele de la ITM Arad dar inca asteptam adeverinta de la arhiva privata.

Azi mama aprimit decizia de respingere a dosarului de pensionare .

Se poate respinge dosarul daca nu sunt inca depuse toate actele cerute?

Ce pot sa fac?

Tin sa mentionez ca mama a implinit in luna februarie 60 de ani.

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: teodorasanda , utilizator 18:54, 3 Martie 2016
In decizie este precizat motivul respingerii cererii.
Probabil nu a indeplinit conditia de stagiu de 30 de ani si 4 luni, fara stagiul asimilat(cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate).
Daca acum indeplineste acesta conditie poate sa redepuna dosarul.
Daca nu indeplineste il poate depune incepand cu ziua in care implineste 60 de ani si 4 luni.

Multumesc frumos pentru raspuns,

Anii de munca calculati de ITM Arad din adeverinte de vechime si cartea de munca au fost 31 de ani si 11 luni in 2011 cand s-au scos cartile de munca , iar mama lucreaza in continuare de atunci.

In scrisoare este mentionat ca nu are stagiul complect de cotizare... nu stiu cum e posibil daca mama are carte de munca si lucreaza din 1973...a stat acasa doar pentru crestere copil.

Intradevar mamei i s-a furat geanta cu cartea de munca si mai multe acte acum 10 ani , s-a facut un duplicat dupa cartea de munca si adeverinte de vechime in original acestea fiind depuse la Casa de Pensii.

Acum adeverintele de vechime in urma respingerii dosarului Casa de Pensii nu le-a inapoiat, doar cartea de munca, iar in cartea de munca nu sunt trecute tote perioadele lucrate.

Chiar nu mai inteleg si nu stiu cum s-o ajut eu stau in Arad iar mama la Bihor.

Se poate face contestatie ?

Adeverintele in original nu trebuiau inapoiate mamei? Cum v-a depune urmatorul dosar daca aceste adeverinte de vechime nu sunt inapoiate?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar pensie teodorasanda teodorasanda Buna seara, Mama mea a depus dosarul pentru pensie anticipata anul trecut la casa de pensi Bihor.Ea nu are cartea de munca originala doar duplicat dupa ... (vezi toată discuția)
Poate beneficia de pensie anticipata partiala? Tuca Anamaria Tuca Anamaria Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Femeie, nascuta la 28.07.1950; Stagiul de cotizare: 25 ani si 3 luni ; Grupa 2 de munca - 21 ani si ... (vezi toată discuția)
Dosar pensie Mia25 Mia25 Buna ziua, In 2012 mi-am depus un dosar de pensie deoarece lucrand in grupa 1 de munca aveam dreptul de iesit la pensie. Mi sa refuzat pensionarea deoarece ... (vezi toată discuția)