avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces paternitate intentat de tatal copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces paternitate intentat de tatal copilului

Buna ziua!
Va prezint situatia mea:
Astept un copil care a fost conceput cat timp eram casatorita, insa tatal nu este sotul meu. In momentul in care am divortat eram deja insarcinata in 2 luni. De tatal biologic al copilului m-am despartit la scurt timp dupa ce am aflat ca sunt insarcinata si de atunci nu ne-am mai vazut iar pe parcurs m-am impacat cu fostul sot care doreste sa ia copilul pe numele lui si sa il crestem impreuna, dar fara sa ne mai casatorim. Problema este ca tatal biologic al copilului vrea sa intenteze proces pentru stabilirea paternitatii si sa primeasca custodia copilului.
Cum se procedeaza din punct de vedere legal intr-o situatie de genul asta? Pentru ca am o situatie materiala buna si nu sunt o mama imorala ma indoiesc ca imi poate lua copilul dar poate totusi obtine drepturi asupra lui, avand in vedere ca el deja se naste intr-o familie completa?
Care sunt pasii unui astfel de proces? Vreau sa stiu la ce sa ma astept.
Cel mai recent răspuns: Mabel , utilizator 22:32, 21 Ianuarie 2010
buna ziua!
prezumtia de paternitate functioneaza in favoarea fostului sot.
ART. 53
Copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.
Copilul născut după desfacerea, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei, dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea sa a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie.
Indiferent daca tatal biologic insista sa recunoasca copilul si vrea sa mearga in insanta pentru a-si dovedi paternitatea? El nu poate contesta declaratia fostului meu sot cum ca el ar fi tatal?
buna ziua!
tatal biologic al copilului isi poate stabili legatura de filiatie cu copilul dvs.
si va putea contesta aceasta declaratie.
Pai si in aceasta situatie, in care eu doresc sa imi cresc copilul impreuna cu fostul sot, copilul fiind trecut pe numele lui, dorind ca familia mea sa nu aiba nici o legatura cu tatal biologic, acesta poate actiona in instanta? Cum se desfasoara un asemenea proces si de regula cine are castig de cauza? Ce poate obtine tatal biologic?
buna ziua!
tatal biologic va obtine stabilirea filiatiei copilului fata de el.
stabiliarea filiatiei se va face, mai mult ca sigur, in urma unui test ADN.
asta nu insemna ca acest copil va fi incredintat tatalui biologic.
instanta, va tine seama de varsta copilului, de nevoile sale, si pe abza acestor premise va incredinta copilul.
este posibil ca tatal biologic sa nu ceara incredintarea copilului fata de el.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am nascut acum o săptămână. sunt divorțat de ... Gabriela3mm Gabriela3mm Buna ziua! Am nascut acum o săptămână. Sunt divorțata de 3 luni de zile. Eu mi-am luat numele de fata inapoi . Am fost sa fac certificatul copilului si ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil Loredana maria Loredana maria In martie 2017 am plecat de la fostul sot iar in iunie 2018 am ramas insarcinata cu actualul concubin.in octombrie 2018 am divorțat de fostul sot.Copilul meu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am divorțat la notar în luna 7 de sarcină și am ... AnaMariaNeacsu AnaMariaNeacsu Buna ziua! Am divorțat la notar în luna 7 de sarcină și am revenit la numele dinainte ( fostul soț este tatăl biologic al copilului). M-am interesat la ... (vezi toată discuția)