avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Am divorțat la notar în luna 7 de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Am divorțat la notar în luna 7 de sarcină și am ...

Buna ziua! Am divorțat la notar în luna 7 de sarcină și am revenit la numele dinainte ( fostul soț este tatăl biologic al copilului). M-am interesat la starea civila legat de certificatul de naștere al copilului cum o să procedez in situația asta și mi s-a spus că poate face fostul soț o declarație că e de acord sa poarte copilul numele meu. Am înțeles că dacă nu se prezintă la starea civilă sa facă declarația , copilului nu o să i se treacă niciun nume de familia și o să se rezolve după in instanță ( deci exista variantele ca tatăl sa poate declara că vrea să ia copilul numele meu, sau al lui, sau amândouă reunite?) . Nelămurirea mea principala este dacă cu această declarație se rezolva problema paternității , adică dacă mai e nevoie sa trecem printr-un proces de tăgada paternității daca fostul soț recunoaște copilul la starea civila , pentru că mi s-a spus că fără procesul de tăgada paternității nu se poate iar pentru mine nu are logica. Daca amândoi știm și suntem de acord că el este tatăl biologic, daca din punct de vedere legal el considerat tatăl și vine la starea civilă sa facă declarația de ce să mai platim un test ADN că sa aflam ce știm deja? Prevede legea lucrul asta, că sunt obligata sa demonstrez că este și tatăl biologic?
Cel mai recent răspuns: AnaMariaNeacsu , utilizator 14:19, 7 Septembrie 2023
Este posibil ca dvs sa nu fi înțeles bine ce v-a transmis ofițerul stării civile.
Procesul de tagada a paternității și testarea ADN se realizează atunci când soțul mamei nu este tatal biologic al copilului. Adică bebelușul a fost conceput în cadrul unei relații extraconjugale.
Prin proces tot trebuie sa treceți cu fostul sot, după nașterea copilului, ca să solicitati exercitarea autorității parintesti în mod exclusiv de dvs( ci nu în comun cu tatal cum este regula), stabilirea domiciliul copilului la dvs, numele copilului( dacă tatal nu declara la starea civila ce nume alege sa poarte copilul), pensia de întreținere și program de vizita( dacă își dorește sa păstreze uneori legătură cu copilul).
Va recomand sa contactați un avocat recomandat sau din lista consultantilor de pe forum și sa discutați în detaliu situatia.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Septembrie 2023
Avocat Neagu Elena, Avocat
Mulțumesc pentru răspuns! Care este termenul pentru inițierea procesului de stabilire a autorității parintesti?
Eu am devenit foarte confuză după ce mi-a spus un avocat că nu se poate să treacă copilul pe numele meu prin declarație notarială sau la starea civila a fostului soț ( așa cum mi s-a spus la starea civila) și că asta se stabilește doar in urma procesului de tăgada paternității. Până atunci copilul trece automatat pe numele fostului soț iar după proces, daca tatăl biologic nu dorește să fie tată în certificat , o să rămână pe numele meu. ( aceasta este explicatia avocatului care nu se potrivea cu informațiile primite la starea civila și de aici nelămurirea mea. )
Ultima modificare: Miercuri, 6 Septembrie 2023
AnaMariaNeacsu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei."

Copilul a fost conceput in timpul casatoriei, deci copilul are ca tata pe sotul mamei.

Fostul sot va fi trecut ca tata in certificat, chiar daca ar exista suspiciuni ca n-ar fi tatal biologic. Prezentati actele de divort pentru a arata ca a fost conceput in timpul casatoriei.

Daca tatal nu da declaratie ca este de acord sa poarte numele dvs, atunci instanta hotaraste.
Procesul pentru exercitarea autorității parintesti cât și pentru restul cererilor accesorii pe care nu le puteți rezolva la starea civila se deschide imediat după nașterea copilului căci altfel riscați sa ramaneti doar cu certificatul constatator al nașterii eliberat de spital, fără sa puteți întocmi și certificatul de nastere al copilului.
Dacă nu aveți certificatul de nastere al copilului atunci nu puteți primi alocația pentru acesta, indemnizatia, nu poate fi înscris la medic de familie și multe alte probleme.
Am avut în caz similar cu al dvs la Judecatoria Cornetu, în care starea civila a Sectorului 1 Bucuresti a refuzat intocmirea certificatului de nastere și am apelat la instanta, stabilind în cadrul procesului toate aspectele juridice referitoare la copil
Ultima modificare: Joi, 7 Septembrie 2023
Avocat Neagu Elena, Avocat
Mulțumesc! Tot la starea civila sector 1 o să merg. Mi-au spus că dacă face declarație fostul soț o să treacă pe numele copilul, daca nu face nu o să treacă niciun nume în certificat și o să se stabilească în instanță. Înțeleg că dacă o să facă declarația o să am certificatul in forma definitiva și în instanță o să se stabilească celelalte aspecte

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare copil din relatie extraconjugala cristina130 cristina130 buna ziua as vrea sa ma ajutati cu o nelamurire. sunt casatorita si am un copil dintr-o relatie extraconjugala , cu sotul sunt in divort iar legea m-a obliga ... (vezi toată discuția)
Problemă certificat de naștere: concubina nu a terminat divorțul, prin urmare copilul nostru e pe numele fostului ei soț. care sunt pașii pentru a-l trece pe numele meu? Daniel3232 Daniel3232 Buna seara. Am si eu o problema grava. De 1 an si jumatate iubita mea se afla in divort cu sotul ei. Ei au fost despartiti de mai mult timp. Intre timp noi am ... (vezi toată discuția)
Bună ziua am o întrebare am un copil de 4lunite și primăria ... Oana Cazacu Oana Cazacu Bună ziua am o întrebare am un copil de 4lunite și primăria refuza sa îmi dea certificat de naștere copilul fiind conceput în august anul trecut și ... (vezi toată discuția)