Tatal meu a decedat de curand, iar in timpul vietii a acumulat datorii destul de mari catre stat. In ceea ce o priveste pe mama mea, am inteles ca din veniturile dumneaei (pensii) i se retrag anumite sume de bani, in vederea acoperirii acelor datorii.
Intrebarea mea este urmatoarea:
As putea renunta la mostenire pentru a nu mai fi obligat sa platesc cota parte din acele datorii (pana in prezent nu mi-a sosit acasa nici o hotarare judecatoreasca in acest sens)?
buna ziua!
daca sunteti in tremenul de optiune succesorala, adica de 6 luni, de la data decesului defunctului, meregti la un BNP si dati o decl de renuntare.
daca ati depasit acset termen, veti da o decl de ramanere strain fata de succesiune.
Mai aveti varianta sa acceptati mostenirea sub beneficiu de inventar , ceea ce inseamna ca veti prelua datoriile pana la incidenta activului! Daca pasivul este mai mare decat activul diferenta nu va va fi imputata deoarece sunteti acceptant doar sub beneficiu de inventar!
Ideea e ca nu detine active. Mostenirea tatalui meu se rezuma la pasive, datorii acumulate in cadrul unei firme pe care tatal meu a fost nevoit sa o inchida tocmai datorita acestor creante acumulate la bugetul de stat. Creante care-i sunt impuse mamei mele in momentul de fata.
Odata ce renunta la succesiune , nu mai are niciun drept de a dobandi vreun bun, si, prin urmare, nici datoriile sau sarcinile mostenirii nu sunt acceptate. Revocarea renuntarii (act autentic ) poate fi facuta numai in cadrul termenului de 6 luni (curge de la deces ) .
"mostenire" datorii
gregoo
Buna ziua,
In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Mostenire datorii
gorjdesign
Buna ziua,
Am urmatoarea problema. In urma cu 2 luni a murit tatal meu care avea in momentul respectiv pe numele lui un pamant. La 2 saptamani distanta a ... (vezi toată discuția)