Buna ziua,
Am primit o adresa de la o banca , prin care se arata ca, avand in vedere ca
- prin adeverinta data unui salariat ne-am obligat sa retinem de la angajat sumele pe care acesta nu le plateste bancii in baza contractului de credit
- salariatul si-a data acordul cu privire la cesiunea drepturilor salariale catre banca
ni se solicita sa poprim salariul pana la acoperirea sumei restante.
Intrebarile sunt urmatoarele:
1. Banca ar trebui sa prezinte dovada incuviintarii executarii silite de catre instanta (am inteles ca s-a modificat Codul de procedura civila undeva in mai 2009)
2. Banca nu a trimis nici dovada titlului executoriu.
3. Noi nu ne-am obligat prin adeverinta respectiva sa retinem banii salariatului si sa ii viram bancii.
Cum trebuie procedat intr-o astfel de situatie?
Multumesc
Daca banca nu a prezentat dovada unui titlu executoriu nici nu poate fi vorba de poprire.
Pactul comisoriu de grad IV permite renuntarea, prin acordul contractual dintre creditor si debitor, la necesitatea apelarii la instanta pentru inceperea executarii. Cu toate acestea, in situatia in care debitorul se opune executarii (inclusiv prin acte dolosive), sau in situatia existentei unui tert poprit (cazul dvs.), care nu se obliga in niciun fel fata de niciuna dintre parti, nu exista decat fie calea executarii prin instanta de judecata, fie obligatia executarii in situatiile executarii hotararilor ce au ca obiect acele obligatii prevazute de art.278 C.pr.civ. Dar chiar si in aceste situatii exista obligativitatea remiterii titlului executoriu (hotararea judecatoreasca).
trebuie dovada incuviintarii executarii slite alaturi de titlul executori. Chiar daca nu v-ati obligat ca o sa retineti sumele de la data primirii adresei de poprire aveti calitatea de tert poprit. Mare atentie ca daca nu o sa va conformati dispozitiile codului de procedura civila, adica sa retineti si sa virati sumele creditorului, se poate crere validarea popririi in instanta si daca nici in acest caz nu o sa respectati obligatiile se va solicita poprirea conturilor d-voastra.
Tert poprit
herculeroco
Buna ziua, am si eu o intrebare. Am acordat unui angajat o adeverinta de venit necesara pentru obtinerea unui credit, dar am taiat paragraful referitor la ... (vezi toată discuția)