avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită tert poprit
Discuție deschisă în Executare silită

tert poprit

Buna ziua, am si eu o intrebare. Am acordat unui angajat o adeverinta de venit necesara pentru obtinerea unui credit, dar am taiat paragraful referitor la faptul ca ma obligam, in cazul in care angajatul nu plateste ratele, sa retin din salariul angajatului o anumita suma si sa o virez catre banca. Am primit o adresa de la un executor prin care mi se comunica faptul ca sunt tert poprit. In conditiile in care eu am taiat paragraful respectiv mai pot fi obligat sa retin si sa virez catre banca o parte din salariul angajatului meu?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters84518 , utilizator 12:11, 18 Decembrie 2009
Sunteti tert poprit datorita faptului ca intre dvs si debitor exista raporturi de dreptul muncii inclusiv plata prestatiei (obtinerea de venituri de catre debitor) si nu datorita faptului ca v-ati asumat ori nu v-ati asumat o astfel de obligatie la emiterea adeverintei de salarizare.
Concluzia este ca ar trebui sa va conformati somatiei executorului judecatoresc.
In caz contrar, executorul ar putea solicita instantei validarea popririi lucru care ar avea aceeasi finalitate numai ca va mai trebui sa platiti in plus si alte onorarii (de executare si al executorului).
Daca banca nu l-a dat in judecata pe angajatul dv in vederea recuperarii creantei si nu v-a introdus si pe dv in cerere in calitate de tert, hotararea nu va este opozabila. Executorul va trebui sa solicite mai intai validarea popririi, iar cheltuielile de executare le va suporta debitorul nu tertul.
Contractele de credit bancar constituie titluri executorii.
Banca nu avea de ce "sa dea in judecata". Banca doar s-a adresat cu o cerere unui executor judecatoresc si a atasat titlul executoriu.
Acest executor a solicitat instantei incuviintarea executarii silite.
In baza incuviintarii date de instanta executorul judecatoresc a inceput executarea silita iar angajatorul face parte din categoria tertilor popriti.

Validarea popririi reprezinta confirmarea unei popriri pe cale judecatoreasca in situatia in care tertul poprit nu isi indeplineste obligatiile care ii incumba pentru efectuarea popririi. In acest sens, art. 460 Cod Procedura Civila.
Mai mult, acelasi articol prevede chiar sanctionarea tertului poprit cu amenda pentru situatia in care acesta a refuzat cu rea credinta sa isi indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi.

Parerea mea se fundamenteaza pe dispozitiile legale privitoare la poprire si pe practica judecatoresca.
Desigur insa ca dvs. insa puteti alege sa procedati asa cum credeti de cuviinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salariu flawrin28 flawrin28 Am o executare silita infiintata si am primit instiintarea infiintarii popririi dar ma confrunt cu urmatoarea problema, firma nu prezinta interes in ... (vezi toată discuția)
Infiintarea popririi Alina Alina Alina Alina Buna ziua As vrea sa va prezint urmatoarea speta si daca se poate sa-mi dati unsfat Avem un debitor impotriva caruia am obtinut un titlul executoriu si l-am ... (vezi toată discuția)
Executare bunuri corporabile si imobile tert poprit ratiu_diana96 ratiu_diana96 Bunurile imobile corporabile detinute de tertul poprit pot fi executate silit de executorul judecatoresc in situatia in care acesta a obtinut validarea ... (vezi toată discuția)