avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua Am si eu o problema juridica si doresc niste ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua Am si eu o problema juridica si doresc niste raspunsuri. ...

Buna ziua
Am si eu o problema juridica si doresc niste raspunsuri.
Am castigat un proces cu o persoana care imi datora 11.000 lei. Fiindca nu a dorit sa mi-i plateasca amiabil, am obtinut executarea silita prin hotarare judecatoreasca si mai departe iesirea din indiviziune pentru apartamentul pe care il avea impreuna cu sotul. La acest proces, desi nu s-a prezentat niciodata, desi evaluatorul a prezentat o varianta prin care apartamentul sa ii fie atribuit ei iar sotului sa-i plateasca ea sulta si avocatul a cert expres ca ea sa primeasca apartamentul, judecatorul i-a atribuit apartamentul sotului iar acesta este obligat la plata sultei catre ea, fara un termen in care sa faca asta. Intrebarea mea este : cum pot eu acum sa il determin pe sot sa ii plateasca sulta, ea neavand serviciu si fiind plina de datorii la asociatie, etc., vanzarea apartamentului fiind singura posibilitate reala de a-mi restitui banii. Mai precizez ca ei i-a revenit un teren, acestea fiind singurele bunuri imobile din raportul de evaluare, dar pe acest teren deja are pus sechestru de la ANAF pentru o datorie mai mare decat valoarea terenului. Avocatul spune sa facem apel si vom face, dar daca sentinta va fi aceeasi ca la fond?
Iar executorul spune ca nu poate institui sechestru pe apartamentul atribuit sotului. As dori cateva trimiteri la articole de lege. Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2022
galexoiu@yahoo.com, utilizator
Cel mai recent răspuns: galexoiu@yahoo.com , utilizator 09:35, 7 Decembrie 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iar executorul spune ca nu poate institui sechestru pe apartamentul atribuit sotului


in acest caz, sotul e tert poprit. I se va aduce la cunostina de catre executor sa nu plateasca sulta catre ea, ci catre dvs in limita datoriei.
daca nu vrea sa plateasca, se poate rezolva pe calea actiunii oblice.
Acţiunea oblică este mijlocul juridic prin care creditorul exercită drepturile şi acţiunile debitorului, atunci când acesta refuză sau neglijează să le exercite în prejudiciul creditorului [art. 1560 alin. (1) Noul Cod Civil]. Ea este reglementată în cuprinsul art. 1560-1561 noul Cod Civil

Acţiunea oblică mai este cunoscută în doctrină şi sub numele de acţiune indirectă sau subrogatorie, pentru motivul că se exercită de către creditor în locul

debitorului său'. Spre exemplu, dacă debitorul a suferit un prejudiciu cauzat de o altă persoană printr-o faptă ilicită şi nu cere repararea lui, creditorul va putea să acţioneze pe cel responsabil, în locul victimei, pe cale oblică.


Detalii: [ link extern ]


Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2022
gi-jane2, moderator
Multumesc gi-jane2.
Am vazut ca s-au dat hotarari in care s-a stabilit termen de plata a sultei ( 3 luni, intr-un caz) cu precizarea ca daca nu este achitata in termenul stabilit de instanta, imobilul va fi dat celuilalt sot. Stii cumva daca exista vreo prevedere legala pentru asta, daca exista o practica unitara in acest sens sau cum trebuie procedat pentru ca la apel sa obtin si eu cel putin o asfel de hotarare, in cazul in care judecatorul va hotara sa nu il dea, asa cum vom cere noi, sotiei, careia eu i-am imprumutat banii.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2022
galexoiu@yahoo.com, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista o practica un acest sens. Daca sotul nu platete sulta, se executa silit, nu se joaca ping pong cu imobilul.
In locul dvs, pana sa ma arunc intr-un apel, as merge cu ce acte am la un alt avocat pt o opinie
Multumesc foarte mult! Am avut avocat la fond, el a fost primul care a spus sa facem apel. Din fericire, ieri m-a sunat executorul judecatoresc si mi-a propus aceeasi solutie cu a dvs. : sa nu facem apel fiindca exista solutie legala prin care il poate sili pe sot sa ii dea sulta lui si nu sotiei. Sper sa reusim.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neachitarea sultei sammy44 sammy44 Buna ziua . In cadrul procesului de partaj , mi-a fost atribuit apartamentul cu obligatia ca in termen de 5 luni sa achit o sulta . Data ultimei zile din ... (vezi toată discuția)
Apel la partaj georgeconstantin georgeconstantin Buna ziua, V-am mai scris si va multumesc frumos pentru raspunsurile primite. S-a incheiat judecata de partaj la prima instanta si am facut apel,la ... (vezi toată discuția)
Sulta partaj - indexata? mca mca Buna ziua! Prin sentinta Judecatoriei din 2005 s-a stabilit ca sotia sa dea sotului o suma de bani drept sulta, urmare partajului. Au urmat recursul si ... (vezi toată discuția)