avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Etape construire rampă de acces în bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Etape construire rampă de acces în bloc

Dragă comunitate, pentru construirea unei rampe de acces în bloc pentru persoanele cu dizabilități:
-pentru acordul din partea proprietarilor din bloc, de câte voturi este nevoie? 50%+1?
-semnăturile trebuie să fie strânse de către reprezentantul blocului sau orice persoană din bloc poate face asta? (dat fiind că e vorba de date cu caracter personal)
-rampa poate fi construită de o persoană fizică, pro-bono? dacă da, cum poate garanta calitatea lucrării și asuma răspunderea în cazul unui incident nefericit din acest motiv?
-este obligatoriu ca asociația de proprietari să strângă oferte și să facă demersurile necesare pentru autorizație + construire rampă? (punctul e legat de cel anterior, însă îl adresez astfel pentru că în regulamentul asociației e menționat că nu se pot face construcții/reparații în spațiile comune din proprie inițiativă, asociația are dreptul de a iniția și supraveghea astfel de lucrări)

Vă mulțumesc și vă doresc o zi plăcută!
Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2022
Nala1, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:59, 2 Decembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti ca baza legala acest articol din legea asociatiilor de proprietari.
[ link extern ]
Articolul 39
Modificările constructive și utilizarea în alte scopuri a unor părți sau elemente de construcție ale condominiului, precum și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai asociației de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectați și pe baza autorizației de construire, cu respectarea legislației în vigoare.

Semnaturile se string in conditiile urmatorului articol :
Articolul 49
(4) Pentru situațiile care vizează numai proprietarii unui tronson sau ai unei scări, hotărârile sunt luate prin acordul scris al majorității proprietarilor scării sau tronsonului respectiv, membri ai asociației de proprietari, pe bază de tabel nominal.

Daca se obtine acordul in conditiile art. 39 va fi ca orice alta lucrare executata de asociatie :
Articolul 55
(1) Comitetul executiv are următoarele atribuții:
................
f) stabilește condițiile privind folosirea, întreținerea, repararea, înlocuirea și modificarea părților proprietății comune, conform prevederilor legale;
.....................
Articolul 67
(1) Pentru realizarea lucrărilor de întreținere, reparații sau investiții privind proprietatea comună, administratorul, ținând seama de preț, durata de execuție și calitate, supune spre analiză și aprobare comitetului executiv oferte ale operatorilor economici care satisfac cerințele asociației de proprietari, conform legislației în vigoare.

Persoana fizica care doreste sa achite pro bono, va fi invitata la analiza acelor oferte.
Ultima modificare: Vineri, 2 Decembrie 2022
latka, utilizator
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns și timpul dumneavoastră! O singură întrebare aș mai avea - în cazul strângerii semnăturilor de către un locatar (nu reprezentantul blocului la asociație) cum ne putem asigura că aceasta va parcurge etapele legale (transmiterea acordului din partea tuturor locatarilor către asociație) și că nu va iniția construcția implicând doar persoana ce se oferă să o execute fără costuri? Practic s-ar pune într-o situație nelegală și pe dumneaei dar și pe cel care ar construi rampa... Însă există acest risc și unii locatari nu doresc să semneze din acest motiv. Mulțumesc mult!

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Declarati la asociatie intentia stringerii semnaturilor , conform art. 49 si cereti ca aceasta activitate sa se faca sub supravegherea unui membru Cex. In ceea ce priveste constructia, e nevoie de o autorizatie de construire ce va fi ceruta de asociatie ( e vorba de modificare parti comune), asa ca nu poate face oricine o astfel de constructie. Doar ilegal.
Acordul necesar executarii interventiei poate diferi functie de forul care il adopta
Disp Lnr 196/2018 prevede ca hotararile in adunarea generala se adopta cu majoritea voturilor participantilor,pe cand in cazul adunarilor reconvocate votul se obtine strict cu votul participantilor care au inteles sa fie prezenti
Fiind vorba adespre interventie la partea comuna de condominiu ,executia rampei trebuie sa parcurga procedura legala de autorizare iar documentele justificative autorizatie,certificat de urbanism,garantie trebuiesc consemnate in cartea tehnica a constructiei
Este vorba despre interventie asupra partii comune de condominiu ,unde conform disp L nr 196/2018 asociatia de proprietari este responsabila pentru asigurarea starii tehnice a partii comune imobil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repararea unei parti a acoperisului blocului. Nicolae71 Nicolae71 Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu doua scari care are in total 32 de apartamente. Cu cativa ani in urma,acoperisul blocului a fost mansardat in proportie ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli reparatie acoperis Maricica2 Maricica2 Am un apartament de vacanta intr-un bloc P+4 locuit mai mult de bucuresteni. Pe tronsonul meu proprietarul de la etajul 4 a decis ca trebuie reparat ... (vezi toată discuția)
Reparatie fatada odishor odishor Buna ziua revin cu un subiect in speranta ca voi gasi cu ajutorul dvs rezolvare: apartament etajul 4 cu tencuiala cazuta pe suprafata destul mare.Am dorit ... (vezi toată discuția)