avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, mama mea este reclamant intr-un proces ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, mama mea este reclamant intr-un proces avand ca obiect ...

Buna ziua, mama mea este reclamant intr-un proces avand ca obiect partajul succesoral. Sunt 3 mostenitori dupa bunica din care 2 decedati. Unul cu mostenitori si celalalt fara mostenitori. Dupa cel fara mostenitori, mama mea ar fi singura mostenitoare , ea fiind singura care a acceptat mostenirea in decurs de un an. Pe cealalta parte nu o intereseaza dar nici nu a dorit.sa se prezinte la notar pt declaratia de acceptare/neacceptare.
Problema pe care o avem acum: la primul termen instanta ne-a pus in vedere ca pana la urmatorul termen sa punem la dispozitie certificatul de calitate de mostenitor lipsa acestuia ducand la anularea cererii de chemare in judecata. Noi am depus la dosar atat declaratia de acceptare a mostenirii cat si incheierea ..
Notarul spune ca el nu ne poate ajuta si acest lucru trebuie sa-l stabileasca instanta. Ce este de facut? S-au cheltuit foarte multi bani pana acum cu taxa de timbru, acte, etc..
Zilele acestea voi depune la camera Notarilor Publici o solicitare in acest sens unde voi atasa si anexa 24 si toate actele necesare dar asta doar pentru a primi un raspuns in scris pentru ca verbal l-am primit de la un notar ...deci notarul spune ca nu se poate.
V-ati mai confruntat cu o astfel de situatie?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 5 Decembrie 2022
Irina74, utilizator
Buna ziua,
Ar trebui sa aveti un avocat la un astfel de proces.
Nu este simplu, este destul de complex.
Certificatul de calitate de mostenitor se elibereaza doar la solicitarea expresa a succesibililor, in termen de un an de la data decesului defunctului.
La acest moment nu se poate elibera asa ceva.
Nu inteleg de ce solicita instanta certificatul de calitate de mostenitor, atat timp cat exista o declaratie expresa de acceptare a succesiunii.

... cred ca este vorba de altceva... sau poate cererea de chemare in judecata facuta de mama dvs. nu este prea clara.
Partajul succesoral se face doar daca exista certificat de mostenitor sau de calitate de mostenitor. In caz contrar, cererea de chemare in judecata are ca obiect dezbatere succesorala si nu partaj succesoral.

Tocmai de aceea ziceam ca ar fi trebuit ca mama dvs. sa aiba un avocat angajat. Cel putin pentru redactarea cererii, daca mijloacele financiare nu va permit angajarea unui avocat pe tot parcursul procesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am urmatoarea intrebare, daca ma puteti ajuta cu un ... mirelabeatrice mirelabeatrice Buna ziua, Am urmatoarea intrebare, daca ma puteti ajuta cu un sfat: Sunt chemata in judecata in calitate de parata, impreuna cu alte persoane, intr-un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar ... Daniela2275 Daniela2275 Buna ziua! Ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar in cazul dezbaterii mostenirii unei surori decedate recent?Isi pierde calitatea de ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii teo1980 teo1980 Buna ziua, Va rog mult sa ma sfatuiti in solutionarea unei probleme privind dezbaterea mostenirii. In august 2007 a decedat tatal meu. Mama este in ... (vezi toată discuția)