avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ancheta psihosociala si audierea minorului in cadrul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ancheta psihosociala si audierea minorului in cadrul procesului ...

Ancheta psihosociala si audierea minorului in cadrul procesului de divort sunt probe care se administreaza inainte de pronuntarea divortului sau dupa? Concret: Sotul reclamant a cerut ca probatoriu ancheta, dar la prima infatisare nu s-a discutat decat despre probele clasice - martori, interogatoriu - fiind aprobate. In incheierea de sedinta se spune ca probatoriul aprobat e suficient pentru solutionarea cauzei (citez "acestea fiind admisibile şi de natură să ducă la soluţionarea procesului"). Judecatorul va dispune ancheta si audierea minorului doar pentru stabilirea domiciliului acestuia (daca va admite divortul) sau conteaza si ca probe in pronuntarea divortului? Daca doar probele mentionate in incheierea de sedinta vor fi administrate, nu e ca si cum judecatorul deja stie ca va respinge divortul? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 5 Decembrie 2022
catinf, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marinela Zapciroiu , Avocat 14:22, 7 Decembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua! Ancheta psihosocială și audierea minorului (care se are în vedere doar dacă copilul are peste 10 ani) se efectuează înainte de pronunțarea divorțului. Art 396 Cod civil prevede:
Instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă
. Instanța poate face din oficiu adresă pentru efectuarea anchetei psihosociale.
Multumesc. Ancheta sociala este o proba obligatorie in orice proces de divort? Daca judecatorul considera ca nu sunt motive de divort mai poate solicita aceasta proba?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Soluția de admitere sau respingere a divorțului se dă la final de proces, după administrarea probelor, adică inclusiv a anchetei sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord roxana76 roxana76 As dori sa stiu in cazul unui divort de comun acord, pe baza noilor modificari, daca sotii se pun de acord cu cine sa ramina copilul, cat sa fie pensia ... (vezi toată discuția)
Retragere actiune divort denisa15 denisa15 Buna ziua! Am urmatoarea problema: am intentat actiune de divort si avem prima infatisare la sfarsitul lunii iunie. Intre timp, ne-am impacat si am introdus ... (vezi toată discuția)
Soțul mi-a intentat divorț din culpă exclusivă. este posibil ca la prima înfățișare în instanță să se pronunțe hotărârea de divorț pe baza probelor administrate? ramona45 ramona45 buna ziua sotul mi a intentat divort din culpa exclusiva este posibil ca la prima infatisare in instanta sa se pronunte hotararea de divort pe baza probelor ... (vezi toată discuția)