Buna ziua, daca in timpul judecarii unui proces civil de malpraxis se constata fapte penale dar termenul pentru depunere de plangere penala este depasit, mai poate incepe urmarirea penala? Multumesc!
Buna ziua. Oricum faptele penale nu se constata cum ati scris dvs, ci poate presupuse fapte penale. In fine, da, nu va costa nimic sa faceti o sesizare a organelor de urmarire penala. Depinde si despre ce este vorba mai concret, respectiv plangere penala sau plangere prealabila si depinde si care ar fi incadrarea juridica. Raspunsul nu ar fi greu, insa enuntul scris de dvs este insuficient.
Buna ziua, multumesc pt. raspuns, intr-adevar continutul este prea sumar, in principal am intentat o actiune in civil, perntru malpraxis( neinitierea unei interventii chirurgicale care trebuia facuta de urgenta, fapt care a dus la decesul sotiei mele, adica n-a fost bagata in seama pana a murit).In cazul in care se presupune ca a fost malpraxis, va fi sesizare din oficiu sau trebuie facuta plangere? Ca sa o fac eu ,nu ma pricep, ca sa fiu reprezentat,nu-mi permit. Ideea este ca daca una decurge din alta va fi f. greu sa mi se faca dreptate, sa se dea o solutie corecta. Dar daca se presupune ca nu a fost malpraxis, mai pot face plangere ? Nu stiu care e diferenta dintre plangere penala si plangere prealabila. Am citit ca procesul penal poate fi clasat destul de usor. Multumesc!
Dzeu sa o odihneasca! Uciderea din culpa se urmareste la plangere sau din oficiu, deci nu la plangerea prealabila care are un termen mai scurt de sesizare. In functie de incadrare, prescriptia raspunderii penale poate fi de 5 ani sau 8 ani, dupa caz. Daca nu puteti sa scrieti o foaie (desi ma indoiesc, atata vreme cat deja aveti un dosar pe rol) o sa o faca organul de urmarire penala pentru dvs (si dvs nu trebuie decat sa o semnati). Mai mult decat atat, de dvs depinde.
Furt
PIPOANTA
AM FURAT UN TELEFON MOBIL AM RECUNOSCUT FAPTA SI PAGUBITU A RENUNTAT LA PLANGERE AM CAZIER ? CE SE VA INTAMPLA ? MI LUAT SI AMPRENTE . CAT VA FII AMENDA ?
(vezi toată discuția)