avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua . As avea nevoie de ajutor . Tatal meu care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua . As avea nevoie de ajutor . Tatal meu care este sofer ...

Buna ziua . As avea nevoie de ajutor . Tatal meu care este sofer profesionist s-a angajat la o firma , lucreaza pe cisterna . Insa anul acesta s-a intamplat ceva neplacut . In august fiind in cursa la incarcare in Austria a incercat sa sune la firma sa intrebe in care compartiment cat sa incarce , insa nimeni nu i-a raspuns . Deci cei de la firma Austriaca l-au incarcat asa cum au stiut ei mai bine asta rezultand depasire pe motrica . Ajungand in Ungaria pe cantar a primit amenda , si nu a fost lasat sa plece pana nu face in asa fel incat sa nu fie depasire pe motrica . Iar sunand la dispecerat la firma (nimeni nu a raspuns) , a luat o decizie nu prea buna , amestecand materialul transportat din compartimentul 1 in compartimentul 3 , asta rezultand o paguba de 11.700€ , materialul fiind amestecat , (neputand fii folosit ). Toate astea fiind facute , din aceea luna in fiecare luna i se trage din salar o suma reprezentand “ datoria “.. insa nu primeste nici o dovada pentru ce mai exact sunt trasi banii respectivi , sau cat mai ramane din datoria de 11.700€ insa se comporta din ce in ce mai urat cu el .. intrebarea mea ar fii : daca si-ar dori sa demisioneze , cate sanse sunt ca firma respectiva sa il dea in judecata ? Vina fiind si a lor , ne raspunzand la telefon .. ce sanse ar avea sa castige la tribunal ? Pe ce baza s-ar putea duce in tribunal ? Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:16, 13 Decembrie 2022
Buna ziua,

In primul rand pentru orice retinere din salariu, angajatorul trebuie sa aiba o hotarare judecatoreasca sau acordul scris al angajatului. Tatal dvs. poate face o actiune prin care sa solicite sa incete retinerea salariala si fara sa demisioneze. Exista sanse mari sa fie dat in judecata in acessta situatie, dar cu siguranta sunt motive pentru o aparare pertinenta din partea tatalui dvs.
Va recomand sa apelati la un avocat.
Va multumesc mult pentru raspuns . Din pacate firma nu are niciun document despre suma retrasa , sau despre suma inca ramasa ca si datorie. ar putea sa ceara un astfel de document tata? In care sa fie trecut suma retrasa , ramanand ca o dovada pentru ambele parti?
Dar tatăl dvs.nu primeşte fluturaş de salariu? Nu semnează statul de plată? Pe fluturaşul de salariu, obligatoriu a se da angajatului, conform legii, trebuie să fie notate toate reţinerile.
Vorbim de salariul pentru care se platesc contributiile sociale, sau despre diurna, sau despre cumulul lor? Oricum, retinerile se pot face doar prin hotarare judecatoreasca definitiva sau prin acordul scris al salariatului. Sesizare la ITM pentru litigiu de munca...
Vina e a tatalui dvoastra. Cand a vazut ca au inceput sa-i retina din bani trebuia sa plece. Acum ce a mancat lupul e bun mancat. Pe de alta parte e sofer, nu chimist! Nu trebuia sa amestece nimic, trebuia sa stea pana-i platea firma amenda catre unguri. Amenda era de 1200 de euro. Un pic mai mica decat paguba de 11700....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri catering pe fluturas Iryna28 Iryna28 Buna ziua, Am o nelamurire. O firma ofera angajatilor o masa pe zi prin incheierea unui contract cu o firma de catering. Costul meniului este de 15 lei/zi. ... (vezi toată discuția)
Retinere salariala la sfarsitul contractului Jambi77 Jambi77 Buna seara Pana pe data de 30 mai a.c. am fost angajat la o firma bucuresteana care avea un contract de publicitate cu o companie de telecomunicatii. Deci eu ... (vezi toată discuția)
Semiremorca sechestrată în italia clau_dia_t clau_dia_t Bună!  Avem o mica firma de transport marfa. În 28 iunie 2018 am luat de pe platforma de transport www. bursatransport.com un transport prin intermediul ... (vezi toată discuția)