avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cos de fum pe calcan mai inalt
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cos de fum pe calcan mai inalt

Buna seara,
Am autorizatie de constructie, cu alipire la calcan. Nu a fost nevoie de acordul vecinului pentru emiterea autorizatiei. Acum, vecinul vrea bani, desi stie ca am deja autorizatie si vreau sa incep cpnstructia. Ca asa stie el ca se da pentru alipirea la calcan, i-am spus ca primaria nu a cosiderat ca e necesar acordul lui si nu am ce bani sa ii dau. Constructia pe care o ridic este mai inalta decat constructia lui si cosurile de fum vor fi lipite pe peretele meu si a zis ca nu vrea sa le modifice. Eu stiu ca cosul de fum trebuie sa aiba o anumita inaltime peste coama casei, in jur de 0.5 m. Poate fi obligat legal sa efectueze inaltarea cosurilor de fum? Platesc eu lucrarea, daca e nevoie.
Multumesc pentru ajutor.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2022
i97ccp, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:11, 17 Decembrie 2022
Proiectantul va cere avizele necesare.
Izolarea se face intre perete si cosul de fum.
Problema cu casa vecina este ca e nationalizata, si cea mai mare parte este inca proprietatea primariei. Acord de la primarie pentru interventii la cosurile vecine nu prea am sanse sa scot... stiu ca nu permit interventii la imobilele pe care le administreaza, cu greu am obtinut un fel de acord de alipire la calcan. Din cauza asta nici un au gaze, sunt cam singurii pe strada fara bransament. O sa vorbesc cu un proiectant sa imi dea o solutie care sa fie inculsa in termoizolatia casei (vata bazaltica pe o bucata de perete, decorativa si plasa de fibra incombustibila etc.) Am vazut ca exista astfel de materiale, avand clasa de protectie la foc A2. Aceeasi situatie a fost cu casa pe care o detin, fata de un alt vecin. Peretele lui nu a patit nimic, doar ca a aparut o dunga bruna si inalta, in dreptul cosului. O sa il intreb daca a izolat cu XPS sau altceva, dar nu cred ca si-a batut capul asa ca mine.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2022
i97ccp, utilizator
Nu uitati de un amanunt (?!). Daca nu se intervine la cosurile existente la calcan, va fi nevoie de aviz ISU si de mediu.
Sincer ? Daca aveti autorizatie de ctie. de la primarie si nu este in proiect nimic legat de cosurile de fum ale vecinului, cu respectarea normativelor de proiectare, autorizatia emisa poate fi contestata oricand. In plus, daca totusi veti construi, la receptia finala a lucrarii, la care poate fi prezent un reprezentant al ISCtii., cu siguranta, vor fi mari probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sita parascântei draxl draxl 1. Unde se monteaza sita parascantei pe un cos de fum inalt de 10 metri, cos ce apartine unei centrale pe lemne? 2. Pentru aceslasi cos de fum este necesar ... (vezi toată discuția)
Norme privind cosurile de fum 3UGA 3UGA Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu legislatia privind cosurile de fum deoarece nu reusesc sa mai dau de ea. Ma intereseaza in special normele privind ... (vezi toată discuția)
Cos de fum la bloc lloryshyka lloryshyka Buna seara, locuiesc la etajul 1 (unu)al unui imobil cu 4 (patru) etaje, vecina de la parter are ca sursa de incalzire soba pe lemne cu cosul de fum ridicat ... (vezi toată discuția)