avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constatare nulitate certificat de moºtenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constatare nulitate certificat de moºtenitor

unchiul meu nu a avut copii, dar a lăsat un testament general asupra averii sale, ca la data decesului său întreaga avere mobilă şi imobilă să fie moştenită de fica soţiei sale sub rezervă succesorală şi a dispoziţiilor art. 30 al. 2 din legea 58/74 privind situaţia terenului în cazul moştenirii testamentare.
La deschiderea succesiunii după unchiul meu, aceasta (fica nelegitimă) s-a prezentat la Consiliul local al primăriei, pentru a i se elibera actul "Sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale", unde la poziţia "moştenitorii defunctului" apareaceastă persoană în calitate de - fiică -, (bănuiesc că aceasta s-a declarat în fals) şi nicidecum moştenitoare testamentară.
La data deschiderii succesiunii tatăl meu trăia dar nu a fost anunţat de intenţia acesteia de a-l chema la succesiune, ci, mai mult în faţa notarului a declarat că nu are fraţi sau surori în viaţă, iar în Certificatul de moştenitor la rubrica "Au renunţat la suceesiune" este trecut - Nu sunt -, deasemenea şi la rubrica "sunt străini de succesiune prin neacceptare conf. art. 700 c. civ." este trecut - nu sunt-
Cu privire punctul B din Certifica privind - "natura succesiunii: legală sau testamentară în baza test. aut. de Not.......", notarul o subliniază pe cea ca fiind o succesiune legală iar un una testamentară.
În anul 2004, tatăl meu a iniţiat în justiţie o acţiune de fond funciar, de modificare a titlului de proprietate a unchiului - prin diminuare cu o suprafaţă de 3725 mp -, şi de suplimentare cu această suprafaţă a titlului tatălui meu.
Instanţa s-a pronunţat irevocabil în acest sens şi a dispus modificarea celor 2 titluri prin diminuare, respectiv suplimentare.
În anul 2008, "fica testamentară" întroduce acţiune de fond funciar în instanţă, unde sunt citat ca pârât (moştenitor al tatălui meu) alături de cele 2 comisii de fond funciar. pentru ca instanţa să revină asupra sentinţei irevocabile privind suplimentarea (cu 3725 mp) titlului de proprietate a tatălui meu astfel cum a fost dispus spre modificare de către instanţă.
În întâmpinarea pe care am formulat-o, pe lângă excepţia de putere de lucru judecat am solicitat instanţei să constate nulitatea absolută a certificatului de moştenitor a reclamantei, pe motivul art. 960 c.civil (manevre dolosive).
Întrebare: În ce condiţii se poate ataca un testament? Poate instanţa civilă să constate nulitatea acestui certificat, sau trebuie să fac o plângere penală pe motivul că s-a declarat în fals ca fiind fica unchiului şi că a "indus" în eroare notarul public cu această "sesizare de deschidere a succesiunii"? Tatăl meu (în viaţă la acea dată, decedat actualmente) era în drept să fie chemat la succesiune după fratele său?
Aş fi bucuros dacă pot fi ajutat să-mi lămuresc acest capăt de cerere pe care l-am ridicat instanţei, întrucât judecătoarea mi-a solicitat pentru termenul următor din 25.01.2010 să-mi prcizez mai clar cererea.
mulţumesc, mişu !
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 20:37, 21 Ianuarie 2010
buna seara!
nu am intels daca aceasta mostenitoare testamentare era sau nu fiica unchiului dvs.
oricum nu conteaza!
rezultatul era acelasi l-ar fi inlaturat de la succesiune pe tatal dvs.
nici inttr-un caz, nici in celalalt caz tatal dvs nu ar fi fost citat, la dezbaterea succesiunii.
tatl dvs nu este mostenitor rezervatar, si exista un art in legea 36/1995 privind procedura dezbaterii succesorale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire craciungabriela4 craciungabriela4 buna ziua.daca se poate sa imi raspundeti la o intrebare.in 1988 bunicul sotului meu a lasat testament caintreaga avere sa fie impartita in mod egal intre ... (vezi toată discuția)
Mostenire bunuri mobile - acuzat de furt eraser eraser Buna ziua, As dori sa va pun in discutie o speta care poate tine si de dreptul penal deoarece unchiul meu a decedat lasandu-mi un testament prin care dispun ... (vezi toată discuția)
Declaratie renuntare la mostenire mancri mancri Buna ziua, Bunicul meu a avut trei fiice.La dezbaterea succesiunii a fost prezenta doar o fiica, desi traiau si celelalte doua, deoarece aceasta nu le-a ... (vezi toată discuția)