Buna ziua.
Am o întrebare legată de partaj in caz de divorț după o căsătorie de 30+ ani. Casa este o moștenire a soției de la părinți care au decedat la începutul căsătoriei. Toate lucrările de întreținere ale imobilului au fost făcute de soț de-a lungul anilor și nu au fost putine (acoperiș,fațada,adaugare hol, apa, etc). Bunuri in comun prea putine și fără valoare mare. Întrebarea este - exista o modalitate de calcul a muncii soțului care a ridicat valoarea imobilului considerabil pe parcursul căsătoriei? Cu ce se alege soțul după toți anii aceștia de căsătorie in afara de usa? Poate cumva sa locuiască legal in casa?
Multumesc.
Alexandrarares
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua!
Sa locuiasca in casa nu poate.Casa este bun propriu al sotiei.Dar in caz de divort ,sotia ii va plati sotului o sulta pentru toate imbunatatirile aduse proprietatii.
Asupra bunului imobil in sine nu poate ridica pretentii, ci doar asupra contravalorii imbunatatirilor aduse.
Poate invoca insa un drept de retentie asupra bunului pana la data stabilirii si platii acelesi sume.
Dreptul de retentie se constituie in dreptul pe care o persoana care detine un bun mobil sau imobil al altcuiva, refuza restituirea acestia pana la momentul in care acea persoana isi va executa obligatiile pe care le are fata de cel care detine lucrul si totodata, toate sumele pe care acesta le-a cheltuit cu pastrarea, imbunatatirea sau intretinerea lucrului.
Pentru a se putea invoca dreptul de retentie este necesar sa existe o legatura intre bunul retinut si obligatiile neexecutate ale creditorului restituirii si sa fie formulat expres un astfel de capat de cerere.
Ce trebuie sa retineti: orice leu pe care l-ati investit in bunul propriu al sotiei (casa), trebuie sa-l dovediti in fata judelui! Cu acte, cu martori, etc. Doar ca putini oameni isi arhiveaza bonurile/facturile. Cel mult pe perioada de garantie, cand/unde e cazul. Ati luat cuie, vopsea, ciment, etc, etc, cate bonuri ati pastrat?! Alt aspect: chiar daca ati avea acele bonuri, ele nu sunt nominale. Mai nou nici facturile. Incercati sa cadeti la pace cu (ex)sotia. Nu va veti recupera toti banii, dar veti castiga mult timp. Sa va mai spun doar ca instanta va numi un expert care sa va evalueze ce si cat ati cheltuit. Alti nervi, alti bani.... Anii trec!
Multumesc, sfatul este bun dar cateodata imposibil de realizat. Da, cine mai tine chitanțe pe parcursul a 30 de ani! Ce rămâne, poate, este munca directa depusă in gospodărie/casa care mai poate fi dovedita cu martori(cât mai trăiesc). Mi se pare total nedrept ca o moștenire, care s-ar fi ruinat fără munca, sa fie atat de definitorie intr-un partaj cu atat mai mult cu cât valoarea casei nu mai este aceasi ca la moștenire. După mine(nu ca sunt eu in cauza) după atâția ani lucrurile ar trebui împărțite drept in doua. Doar o opinie.
Partaj
Cattani
Am un apartament cumparat inainte de casatorie.Daca divortez sotia are vreun drept la apartament pentru ca am fost casatoriti mai mult de 10 ani? (vezi toată discuția)