daca am divortat si casa e bun propriu al meu fostul sot are dreptul sa mai locuiasca la mine in casa pana la finele partajului?adica vreo 2-3 ani ? Nu a cerut in cererea de partaj drept de retentie si nici in intampiunare la divort.In baza carei legi ? Nu e suficient ca a inscris litigiul in cartea funciar? Nu trebuie sa-mi plateasca chirie pt ca sta de fapt ca un chirias in casa mea?
Nu este obligat sa va plateasca chirie, pentru ca a fost cu titlul de "sot". La partaj el va invoca ca pe perioada comuna (casatorie), a adus foarte multe imbunatatiri la imobil, va demostra cu veniturile lui cat si a D-voastra contribuirea fiecarui. Si va avea un drept de retentie pana D-voastra o sa-i achitati obligatia ce va fi stipulata in hotararea de partaj. Cererea privind dreptul de retentie este o cerere "incidentala", un accesoriul la cererea principala.
Ce inseamna dreptul de retente? pastrarea bunului imobil de catre creditorul D-voastra (fostul sot), pana la plata completa..
Imi poate explica cineva care e diferenta intre un drept de retentie si un drept de folosinta/? ma refer la o casa cu teren in care stam eu si fostul sot si suntem in partaj in instanta.
suntem divortati si in proces de partaj.Nu am fost citati pana acum,am primit actiunea lui am depus intampinare si reconventionala (fond) Fostul sot nu a cerut nici la divort nici la partaj drept de retentie a casei unde stam ,bun propriu al meu.Poate cere ulterior acest drept ca o completare a actiunii?