avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj bunuri si pretenti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj bunuri si pretenti

M-am casatorit in anul 2003 , am avut 2 apartamente proprietate personala dinaintea casatoriei , unul din apartamente l-am vandut in timpul casatoriei si din bani obtinuti am cumparat o casa ( 2003 ), in casa respectiva locuiesc din anul 2003 parintii mei impreuna cu fiul meu care are 5 ani si cu mine , parinti au grija de copil .M-am separat de fostul sot in anul 2007 si am divortat in anul 2009, fostul soti pretinde bani pentru jumatate din casa si i-a chemat in instanta pe parintii mei ca
sa-i plateasca chirie pe perioada 2003 -2010.Ce pot sa fac ?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:28, 16 Aprilie 2010
Buna ziua !
Sa inteleg ca ati divortat fara sa solicitati partajul ? In acest caz va sfatuiesc sa deschideti actiune de partaj. Daca fostul sot "pretinde bani pentru jumatate din casa" in urma introducerii actiunii de partaj, nu va ramane decat sa demonstrati ca bunul imobil este bun propriu sau pentru partea ce o revendica sa - i platiti o sulta( avand in vedere ca in casa stati si dumneavoastra si copilul). Trebuie sa convingeti instanta ca respectivul imobil este cumparat intr- o proportie covarsitoare de catre dumneavoastra( si asta cu probe).
Actiunea este complexa, iar sfaturile online nu va pot fi de prea mult ajutor.
Va sfatuiesc sa angajati un aparator in cauza.
Cu stima !
Trebuie sa solicitati printr-o cerere reconventionala sa vi se atribuie casa, avand in vedere ca a fost achizitionata prin vanzarea unui imobil dobandit de dvs inaintea casatoriei. Acest lucru va trebui sa-l probati prin orice mijloace de proba.
buna ziua .
avand in vedere ca imobilul a fost achizitionat in perioada casatoriei , dar cu bani proveniti din vanzarea unui bun propriu al dvs., acesta constituie tot un bun propriu .
fostul sot poate invoca doar un drept de creanta , in situatia in care pt. imobilul achizitionat in timpul casatoriei s-a platit o suma de bani in plus, fata de valoarea rezultata din vanzarea bunului dvs . propriu .
de exemplu : daca pe bunul propriu ati obtinut 60.000 euro, iar casa cumparata in timpul casatoriei a costat 100.000 euro , sotul poate invoca un drept de creanta privind aceasta diferenta de bani, respectiv suma de 40.000 euro .
daca insa si pt. aceasta suma de bani aveti acoperire, in sensul ca v-a fost donata dvs. de catre parinti sau un tert, at. si acest imobil reprezinta tot un bun propriu al dvs.
in ceea ce priveste plata chiriei pe care o solicita parintilor dvs., pt. perioada cuprinsa intre 2003-2010 , fostul sot poate avea pretentii in acest sens doar pt. ultimuii trei ani .

solutii sunt, va recomand sa apelati la un avocat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort,partaj anse anse Buna ziua doresc sa intreb daca ma poate ajuta cineva in speta urmatoare: -sunt casatorit de 1 si jum.In urma casatoriei a rezultat un copil in prezent ... (vezi toată discuția)
Se pune problema partajului? alex201888 alex201888 Buna seara, un imobil achizitionat inainte de casatorie (in timpul concubinajului), pe nume propriu, credit propriu ce se desfasoara si in prezent, se supune ... (vezi toată discuția)
Cum se pronunta un partaj in cazul unui imobil cumparat prin vanzarea altui imobil dobandit inainte de casatorie? love_singh love_singh Am detinut un imobil inainte de casatoie . Casatorindu-ma, dupa cativa ani l-am vandut si am cumparat un alt imobil care conform actelor este chiar mai ieftin ... (vezi toată discuția)