avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Impozitarea in sistem real a contractelor de ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Impozitarea in sistem real a contractelor de inchiriere? ...

Avind in vedere ca de la 1 ian practic impozitul pe veniturile din chirii este 10% din venitul total , ma gindesc sa trec incepind de anul viitor la impozitarea in sistem real , dar nefiind familiarizat cu acest sistem va rog sa mi raspunde ti la citeva intrebari:
1 Care ar fi cheltuielile deductibile in cazul veniturilor obtinute din chirii? Se poate deduce celtuielile cu instalarea unei centrale tremice , a apratului de aer conditionat, reparatiile la apartament, sumele platite lunar catre asociatia de proprietari pentru fondul de reparatii(de exemplu anul viitor blocul se va anvelopa si sigur vom plati sume de 300 -400 ron lunar pe linga celelalte cheltuiei de intretinere..Se pot deduce sumele platite pentru asigurarea PAID si ceea facultativa a apartamentului inchiriat?Dar impozitul pe apartament? Intebarea de fapt este unde gasesc o lista detaliata unde sa mi se spuna ce cheltuieli sunt considerate deductibile din venitul incasat din chirii.
2 In ce registre trebuie sa tin evidenta contabila.Intr un articol de pe acest sait din luna iulie am gasit ca ar trebui Registrul de evidenta fiscala si registru conducere a evidentei contabile. Daca la primul banuiesc ca voi trece toate bonurile ., facturile si alte documente justificative ale cheltuielilor pentru apartamentul inchiriat despre celelat registru(conducere evidenta fiscala) nu am nici ceea mai mica idee despre ce este vorba.
3.Daca incepind cu 1 ian incep sa string toate facturile fiscale, bonuri etc doveditoare a ceea ce am cheltuit cu apartamentu respectiv in vederea deducerii fiscale si registrul il inregistrez sa zicem in luna martie, este vreo problema cu facturile , bonurile emise inaintea inregistrarii registruluila ANAF>
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2022
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deplasari avocati mfdunhill mfdunhill Buna ziua, As dori sa stiu cum se inregistreaza (daca se inregistreaza) in contabilitate cheltuielile de deplasare ale avocatilor pentru clienti si in cazul ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli xerox, transport asociatie de proprietari Lidiaeurope Lidiaeurope Buna seara. Spuneti-mi va rog daca presedintele asociatiei de proprietari a cumparat consumabile necesare asociatiei din banii proprii,cum ii poate ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate bonuri fiscale carmenl carmenl Bonurile fiscale emise de de aparatele de marcat electronice fiscale care au valoare de pana la 100 lei sunt deductibile la calculul impozitului pe profit daca ... (vezi toată discuția)