avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am și eu o neclaritate în legătură cu modul în ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am și eu o neclaritate în legătură cu modul în care procedează ...

Am și eu o neclaritate în legătură cu modul în care procedează administratorul de la asociația de locatari din care fac parte.
În ședința asociației s-a stabilit că pt salariul președintelui sa se de-a cate 3 lei de fiecare apartament.Lucru propus chiar de președinte.
Administratorul îmi spune că el,femeia de serviciu și președintele sunt plătiți din banii de pe cota parte indiviza,bani care conform legii asociațiilor de proprietari trebuie sa fie utilizați pentru întreținerea spațiilor comune.
Pe graficul lunar suma pt cota parte indiviza apare trecută că salarii.
As dori sa știu de unde ar trebui să își ia administrația salariul și ce trebuie făcut cu banii de pe cota parte indiviza,,cum trebuiesc folosiți și în ce scop.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 18:07, 16 Decembrie 2022
Nu exista "banii de pe cota parte indiviza" ca suma doar de intretinere. Salariile se repartizeaza pe lista de intretinere tot asa.
Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2022
latka, utilizator
Ați citat din lege ,știam ce spune legea că trebuie făcut cu banii de pe cota parte.
Problema este că la asociația din care fac parte ,acești bani sunt doar pentru salarii și nu pentru reparatii spatiu comun.
Schimbarea unui bec nu se poate face din acei bani,becul trebuie cumpărat și schimbat de proprietari.
Așa mi s-a spus.
Pentru schimbarea becului trebuie sa existe un fond de reparatii .
Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2022
Manuela Rășină, administrator
Nu prea inteleg, dvs. doriti ca diin banii pentru salarii sa se schimbe becuri ? Nu e prea clar, ce nu ati inteles.
Nu exista un fond de bani pe cota parte indiviza. Asta e doar un mod de repartizare a cheltuielilor.
Daca s-ar varui toata proprietatea comuna, de exemplu, suma respectiva se va imparti proprietarilor pe cota parte indiviza.
Daca se schimba becurile, suma rezultata din achizitia acelor becuri se imparte proprietarilor pe cota parte indiviza.

Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2022
latka, utilizator
Exista un fond de bani pe cota parte indiviza care se oprește de la fiecare proprietar în funcție de suprafața pe care o deține, respectiv apartamentul in care locuiește.
Este vorba de 26 lei pt 3 camere,și 31 lei pt 4 camere .
Sunt 280 apartamente în asociație.
Toți acești bani din cota parte indiviza sunt repartizați pentru salarii.
Ceea ce spun eu este că din acești bani o parte se cumpără detergenți ,asta reprezentând conform legii îngrijirea părții comune,dar,nu se poate schimba un bec pe scara care este partea comuna decât dacă plătim tot noi proprietarii,evident separat de ce plătim la cota parte.
In concluzie plătim cota parte indiviza care nu este exclusiv pt salarii ci și pt îngrijirea spațiului comun,iar când este vorba de o reparație minora o plătim tot noi.
Dvs spuneți că orice reparație se împarte pe cota parte indiviza pe Nr de proprietari.
Poate îmi scapă mie ceva,poate eu nu înțeleg bine,dar aceasta cota parte indiviza s-a mărit de cate ori s-au mărit și salariile sau s-au scumpit detergenții.
Pentru salariul președintelui se opresc bani separat dar și din cota parte.
In plus activitatea președintelui în asociație este dar lipseste cu desăvârșire.
Cred ca dvs. nu pricepeti ce este cota parte indiviza. Ea se calculeaza ca un procent datorat de fiecare proprietar, in functie de suprafata utila a proprietatii sale. Suma tuturor cotelor trebuie sa dea 100%. Deci fiecare are o felie din "tort" de platit. Proprietarii care au aceeasi suprafata utila a apartamentelor, au aceeasi felie de "tort".

Pe cota parte indiviza se impart cheltuieli legate de multe lucruri. Sunt enumerate la art. 85 din legea 196/2018.

Si daca trebuie schimbat acel bec , banii tot pe cota parte indiviza s-ar imparti (doar proprietarii de pe scara respectiva) si nu cad bani din cer.
Nu exista o cota parte indiviza ca fond, asta spun.
Probabil la dvs. apare ca singura cheltuiala ce se imparte pe cota parte indiviza doar suma legata de salarii si, dupa cum ati scris anterior, si cea legata de achizitionarea detergentului pt. curatenie. Daca s-au marit salariile si s-a scumpit detergentul, va creste acea felie de "tort".

Ca sa va dau un exemplu, in asociatia mea, platesc lunar, pentru salarii, o felie de 39 RON. Pentru intretinere lift am calculata o alta felie , vreo 11 RON.

Dvs. vreti sa fie bagat becul ars lunar, pe scara dvs. si sa va mai apara o feliuta mica de 0,1 RON ? Asta va deranjeaza ?

Alte discuții în legătură

Penalizare curatenie bloc DANIELAmull DANIELAmull Revin cu alte 2 intrebari, sper ca ultimile: la asoc mea s-a pus o taxa pe neprezentarea la curatenia din jurul blocului de 30 lei/ familie. De fiecare data ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc salariile de la asociatia de proprietari, daca am cerere ca nu mai locuiesc la adresa respectiva? Danuta_aga Danuta_aga in luna aprilie am facut cerere sa fiu scoasa de la cheltuielile asociatiti de proprietati( apa, curent, salubritate), motivul a fost faptul ca ne-am mutat in ... (vezi toată discuția)
Cum e corect colega3 colega3 s a hotarat schimbarea liftului, cea mai mare parte din costuri se achita din chiria antenelor gsm de pe bloc. mai ramane de achitat de catre locatari suma de ... (vezi toată discuția)