avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua, Se pot recupera banii opriți în 2021 din ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua, Se pot recupera banii opriți în 2021 din pensiile ...

Bună ziua,
Se pot recupera banii opriți în 2022 din pensiile mai mari de 4000 lei pt. CASS?
Ce trebuie făcut? Mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2022
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 16:39, 2 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Decizia CCR are efect doar pentru viitor, și asta după publicarea motivației, deci până atunci reținerile merg înainte. Până atunci, Parlamentul ar putea vota legea, așa cum cere CCR, deci după aceea reținerile vor legale, în baza noii legi. Concluzia: nu se poate face nimic.

Asta într-o țară normală. Dar la noi... Ceva similar a fost cu amenzile din perioada pandemiei, în baza unui ordin de ministru, făcut praf de CCR pe aceeași motivare: trebuia dată o lege. Inițial s-a spus că amenzile pot fi recuperate doar în justiție, dar pe urmă s-au returnat banii la toți.

Cam așa se va proceda și acum, se vor returna banii din oficiu. 4000 de lei nu este o pensie mare, sunt mulți cei afectați și, în spatele fiecărui astfel de pensionar, se află un vot!

Am văzut pe FB, un sindicat al militarilor, în care se face apel la deschiderea urgentă a acțiunilor, musai înainte de apariția motivării deciziei CCR;. De ce musai înainte? Mie mi se pare un apel al avocaților, să câștige clienți înainte de a se vedea că acțiunile nu mai sunt necesare; ce-a mâncat, lupul nu mai dă înapoi. :)

Deci eu zic să așteptați publicarea motivării, și ce decide guvernul. Dacă nu se dau banii înapoi. și apare legea, pentru perioada ianuarie 2022 - luna apariției motivării/data promulgării noii legi, puteți face o cerere la Casa de pensii și, în final, deschide acțiune în justiție. Șanse, așa cum v-am spus, minime. Dar nu vă costă nimic, dacă vă descurcați fără avocat.

Sanda Nicolăescu 52 a scris:

Bună ziua,
Se pot recupera banii opriți în 2022 din pensiile mai mari de 4000 lei pt. CASS?
Ce trebuie făcut? Mulțumesc.

Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2022
hotumattua, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Sanda Nicolăescu 52 (52 banuiesc ca e varsta. Multi inainte!)
Ce trebuie făcut?
O revolutie, dar una adevarata!
Un motiv din zeci, sute de mii de motive:
[ link extern ]
A fost emisa motivarea deciziei CCR (DECIZIA Nr.650 din 15 decembrie 2022). Documentul poate fi descarcat de pe site-ul CCR (am atasat link):

[ link extern ]

Problema este ca prevederike Deciziei CCR se aplica doar dupa publicarea in Monitorul Oficial!

La mulți ani!
Ultima modificare: Luni, 2 Ianuarie 2023
nicdel, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
S-a publicat in 28.12.2022 , in MO nr. 1262 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ne puteți furniza un model de chemarea cnpp în judecată la ... raser raser Ne puteți furniza un model de chemarea CNPP în judecată la Curtea de Apel București, Contencios Administrativ pentru restituirea contribuțiilor de ... (vezi toată discuția)
Dupa decizia ccr provind necosntitutionalitatea retinerii cas ... romeo bratu romeo bratu Dupa decizia CCR provind neconstitutionalitatea retinerii CAS din pensie prin ordonanta de urgenta, care aunt caile legale pentru recuperarea sumele retinute ... (vezi toată discuția)
Retinere abuziva contributie la fondul de sanatate din pensie. ... iordana1900 iordana1900 Retinere abuziva contributie la fondul de sanatate din pensie. Buna ziua si La Multi Ani! In data de 28 decembrie 2022, în Monitorul Oficial nr. 1262, a ... (vezi toată discuția)