Buna seara,
Daca suntem pe acest site, ar fi intersant puncul de vedere al unui avocat.Se poate actiona in instanta ? Ce sanse sunt de a castiga.Multumesc,
Așa cum a spus un interlocutor mai devreme, deciziile CCR se aplică numai pentru viitor. Prin urmare, CASS reținut anterior publicării deciziei CCR este CASS reținut legal. Așa că poate unele instanțe ar dispune restituirea, dar nu cred că prea multe, iar cele mai multe din acele sentințe probabil ar fi întoarse în apel.
grigut a scris:
Buna seara,
Daca suntem pe acest site, ar fi intersant puncul de vedere al unui avocat.Se poate actiona in instanta ? Ce sanse sunt de a castiga.Multumesc,
ibn
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Sa dea Dumnezeu sa aveti succes in instanta. Pentru ca ierarhizarea pensiilor contributive s-a facut prin lege. Aceasta ierarhizare este alterata de impozitul de 10% si de CASS ceea ce este incorect pentru ca se aplica asupra unei sume rezultata din contributivitate si nu pe un adaos de la buget cum este la pensiile speciale. Dar RO este tara tuturor posibilitatilor. Daca toti contributivii ar fi fost speciali, ar fi avut siguranta veniturilor indestulatoare. Era o vorba pe timpul ciuruitului: Cine-i harnic si munceste ori e p***t, ori nu gandeste. Craciun fericit tuturor!
CHKa
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimate/a @ibn , - in opinia mea - rationamentul dvs. este eronat . Contributiile angajatului la sistemul de pensii au aparut , ( in afara de cele de 2% , apoi 3% si ulterior 5% pentru pensia suplimentara ) de-abia odata cu intrarea in vigoare a Legii 19/2000 , mai precis in aprilie a acelui an . Iar pana in 1999 , firmele aveau de platit o contributie globala la bugetul de stat calculata la total fond de salarii , fara a fi defalcata pe impozit , fond de pensii , sanatate , etc. Astfel , nu exista suma X contributie la fondul de pensii pentru salariatii a , b , c . Statul defalca aceasta suma dupa nevoile sale , prin Legea Bugetului ( pentru salarii bugetari , sanatate , fond de pensii , investitii , etc. , etc. ) . Deci , e oarecum impropriu sa spunem ca pensia se calculeaza dupa contributivitate , mai degraba dupa cat ar fi putut fi aceasta contributie . Pe urma , impozitul pe salar s-a calculat la suma rezultata din diminuarea brutului cu CAS , CASS , deduceri personale , etc. Deci , contributia la pensie , cu toate ca a fost un venit salarial , NU a fost impozitata . Acum , cand incasam acei bani , e cumva firesc sa platim impozit . Si sa nu uitam , platim doar la ce depaseste 2000 lei . Iar la sanatate , spuneti-mi dvs. o tara - dintre cele la care ne place sa ne raportam - unde ai dreptul la asistenta medicala ( de la cea primara si pana la transplant ) fara sa platesti , daca nu ai o asigurare valabila de sanatate . Si nu depinde de venitul tau , ci de cat doresti sa platesti , cu cat mai buna asigurare ai ( si , implicit , mai scumpa ) cu atat mai cuprinzatoare asistenta medicala primesti . Iar CC nu a decis ca pensionarilor nu li se poate impozita pensia , sau retine contributii pentru sanatate , ci ca acestea NU pot fi instituite prin OUG , ci prin Lege . Asta e ceea ce eu am inteles , daca e eronat - fara indoiala - imi asum , si sunt gata sa vad argumentele .