avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA S-a încheiat o promisiune de vânzare apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

S-a încheiat o promisiune de vânzare apartament

Bună ziua .
Fiica mea a încheiat o promisiune de vânzare pentru un apartament de 2 camere în suprafață utila de 58.9mp, o boxă de 4mp și loc de parcare de 11,5mp(boxa si locul de parcare se afla la subsol nivelul -3). Valoarea apartamentului este 115000 euro, boxa 4000 euro și locul de parcare 11500 euro.
I s-a spus ca pentru boxă și loc de parcare tva ar fi 19% cu toate că, și ca sumă totala a celor 3 și ca suprafață s-ar încadra toate în total pentru 5%. Menționez ca apartamentul nu are nici un spațiu de depozitare gen cămară sau debara.
Din ce am citit pe site-ul ministerului, am înțeles ca sunt excluse de la calculul suprafeței utile anexele, dar sunt luate în calcul la valoare și nu sunt excluse de la tva redus 5%.Nu se specifica nicaieri acest lucru si fiecare aplica legea dupa cum intelege.Adică putea fi apartmentul de 120 mp utili +boxa si locul de parcare și se încadra la tva 5%. Mai ales că parcarea și boxa se afla pe același teren ca și blocul nu în afara lui. La un bloc cu 10 etaje + 5 nivele la subsol statul încasează foarte mult tva, față de case pe același teren.
De ce legea obliga constructorul să facă locuri de parcare mai multe decât apartamente, și automat cumpărătorii sunt obligați sa cumpere loc de parcare deși nu au mașini???
Am întrebat și la alte blocuri și unii dau boxă și parcare cu tva 5% dacă se face un singur act de vanzare. Alții spun ca parcarea și boxa sunt cadou, și, per total iau 5%tva.
Cum întocmesc aceștia actele?
La case, vile, se pot cumpăra cu garaj și pivniță, cămară sau alte spatii de depozitare dacă se încadrează în suma și suprafata utila locuibila. Unde este echitatea? Nu suntem toți egali în fața legilor?
Am citit un articol al dumneavoastră referitor la acest subiect dar este din 2020 și la dezvoltator mi-au zis ca acum nu mai e valabil ce ați scris atunci.
Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

Aștept un răspuns clar și avizat pentru a putea încheia actul de vanzare cumpărare.

Cu respect
Carmen Tudor
București
Ultima modificare: Vineri, 23 Decembrie 2022
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Supraf utila - boxa filip01 filip01 Legea noua 196/2018 spune ca chelt pe cota parte indiviza se aloca functie de % de supraf utila a fiecarui proprietar. In blocul meu, cu boxe la subsol, supraf ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - bloc nou de locuinte Neguee Neguee Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza. De ceva timp s-a terminat constructia unui bloc de locuinte care ... (vezi toată discuția)
Este legal sa se faca acte intre parati, in timpul procesului, care incalca dreptul de proprietate a reclamantiilor ? tiberiu34mario tiberiu34mario Este vorba de un proces in care am cerut recalcularea cotelor indivize la un imobil cu mai multi proprietari (cumparat cu L112).La un coproprietar i sa ... (vezi toată discuția)