Buna ziua,va rog răspuns pentru următoarea situatie: am facut promisiune de vanzare-cumparare cu un dezvoltator in 02.2021 pentru un imobil de 68mp si prețul 86.000 Eur, dat avans atunci 22.000 Eur, restul de bani specificat în primisiune ca ii vom plăti prin credit imobiliar. S-a întârziat darea in primire și actele 1 an jumatate. Acum, dat fiind majorarea impozitelor de la 01.01.2023, dezvoltatorul ne "obliga" sa mergem cu el la notar și sa facem contract de vanzare-cumparare cu clauza ca ii dam noi banii in 2 luni, zice nu-l interesează de credit imobiliar si sa dea actele la banca, el vrea doar sa facă actele in 2022 ca sa nu plătească impozit majorat din 2023.
In momentul asta, termenul de finalizare a imobilului din promisiunea de vanzare este expirat din 30.06.2022, noi nu am înregistrat promisiunea noastră la cartea funciara, iar dezvoltatorul azi nu are cadastrul iesit dar se chinuie sa.l scoată in cateva zile pentru a putea face actele la notar. Eu m.am interesat și am hotarat sa merg imediat sa-l notific prin avocat și executor ca sa.mi dea actele pentru banca pentru ca legal de la 01.01.2023 expira termenul prin care eu pot face acest lucru și el poate renunța legal la promisiunea de vanzare, cum cred ca vrea sa facă pentru a vinde mai scump.
Credeți ca mai pot inregistra promisiunea acum in ultimele zile ale anului la cartea funciara pentru al obliga sa.mi vândă mie?
Menționez ca noi am investit deja si 10.000 lei in acest apartament fara sa avem vreo dovada.
Mulțumesc.
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu mai puteți înregistra o promisiune exprirata
Puteți face un act adițional, prin care sa prelungiți termenul, pe care sa îl notați la Cartea funciara.
Vânzătorul nu are interes sa va vanda la un preț mai mare, ca automat și impozitul plătit de el va fi mai mare.
Interesul lui este sa tragă de timp, ca impozitul sa fie mai mic.
Dacă sunt mai puțin de 3 ani de la data dobândirii imobilului, impozitul este de 3% din pret. Dacă sunt mai mult de 3 ani, impozitul e 1%.
El abia a terminat construcția anul asta, din spusele dvs.
El vrea sa facă actele anul asta, însă este ceva total nerealist, având în vedere ca mai sunt doar 4 zile lucrătoare (presupunând ca ați găsi un notariat care lucreaza) si nici nu are cadastrul și intabularea gata.
În plus, actele trebuie verificate și de banca, trebuie încheiată și ipoteca.
Mulțumesc pentru răspuns.
Dezvoltatorul stie ca este expirat termenul si nu vrea sa prelungească. Ne-a zis in repetate rânduri la telefon ca nu-l interesează de creditul nostru, el trebuie sa vândă anul asta pentru a nu plati impozit mai mare din 2023. Zice ca facem contract și pune clauza sa.i dam banii in 2 luni, dar noi nu mai putem face credit ipotecar in acest fel.
Si noi credem ca nu are timp sa mai facă actele anul asta. In acest moment cadastrul era in lucru.
Am vorbit cu un avocat sa.i facem o notificare trimisa de executor pe 27 decembrie pentru ai solicita actele pentru banca. In felul asta ni s-a zis ca este legal și dacă trec 6 luni de la data termenului expirat noi încă suntem îndreptățiti sa cumparam prin credit asa cum a fost înțelegerea de la început.
La ce acte pentru banca va referiți?
Dacă nu are documentație cadastrala și intabulare...Nu va poate da decât actele de proprietate, care nu sunt suficiente.
Apoi, dacă banca nu va acorda creditul?
Avem creditul pre-aprobat de 1 săptămâna, deci partea noastră financiara din promisiune este ok, partea lui este sa dea toate actele pentru banca. Prin aceasta notificare la avocat mi s.a zis ca practic imi asigur eu ca promisiunea de vanzare ramane in picioare.
Eu fac acest lucru pentru al bloca sa nu vina după 01.01.2023 si sa.mi dea avansul și la revedere.
In momentul asta asta cred ca vrea.
Actualizare cadastru
Kta84
Buna ziua! De curand(1 an) vecinul meu si-a construit o casa. Ne avand cale de acces mi-a cerut mie o bucata de teren pt a face drum de acces,eu in schimb i.am ... (vezi toată discuția)