avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Spete - drept civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Spete - drept civil

Nu stiu daca am nimerit exact in locul potrivit dar mi-am zis sa incerc ......are si prietena mea niste probleme cu niste spete nu prea le da de cap .....daca ma puteti ajuta cu o parere in rezolvarea lor ....daca n-am nimerit locul va rog sa ma scuzati

1 A il actioneaza in justitie pe B in temeiul art.612 C.civ.,solicitand obligarea paratului de a inchide ferestrele pe care le-a deschis cu nerespectarea distantei de 19 decimetri si in plus la distanta care-i permite o vedere panoramica a proprietatii reclamantului.In cursul dezbaterilor ,B invedereaza instantei ca ferestrele respective nu intra sub incidenta prohibitiei legale invocate de catre A,intrucat au dimensiuni relativ reduse ,de 40/30cm,fiind deschise in peretele podului casei sale ,de asemenea paratul cere respingerea actiuniipe considerentul ca reclamantul nu a dovedit prejudiciul suferit.
a) analizati apararea lui B
b)Solutionati cererea introdusa de A

2 ) La 15 martie 2000,A si B au semnat un accord in vederea incheierii ulterioare a unui contract prin care A sa dobandeasca terenul si fundatia unei constructii apartinand lui B,prilej cu care s-a platit o parte din prêt si s-a predate terenul lui A,care imediat a inceput lucrarile de ridicare a vilei (parter+2etaje)
La 10 februarie 2001 ,A primeste o notificare prin care B il instiinteaza ca s-a razgandit in privinta perfectarii contractului de vanzare cumparare intrucat un alt cumparator i-a oferit un prêt considerabil mai mare ,astfel incat intelege sa-I restituie acontul primit
Prin cererea de chemare in judecata introdusa la 30 martie 2002, A solicita cheltuieli reprezentand sporul de valoare al intregului imobil conform Codului Civil .Paratul B se opune sustinand ca reclamantul este constructor de rea-credinta ,el continuand lucrarile si dupa primirea notificarii.
Rezolvati cererea introdusa de A , cu aratarea problemelor de drept si cu analiza apararii formulate de parat.
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
vallyyy, utilizator
Cel mai recent răspuns: vallyyy , utilizator 17:12, 22 Ianuarie 2010
vallyyyy, se pare ca esti un "impatimit" al instantelor de judecata!nu mai conteaza ce calitati ai procese, daca au existat, dar ar trebui sa iti raspunzi singur la spetele pe care le-ai postat! De fapt, ce vrei sa afli in plus, fata de ceea ce stii?
Nu sunt niciun impatimit sau ceva ,eu nici macar nu sunt student la drept ,avocat sau ceva care sa aiba legatura cu domeniul juridic ........spetele sunt ale prietenei mele , nu prea se descurca in rezolvarea lor :">.....cam asta vreau sa aflu :(
vallyyy, utilizator

Art. 612

Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.
Acest articol , care prevede o servitute legala, precizeaza foarte clar ca este vorba de distanta de 19dm si nu de vreo pozitionare a ferestrelor , cu atat mai putin de producerea vreunui prejudiciu. Prejudiciul se subintelege, ca este unu l de ordin moral, sa-l numim asa, deoarece , o fereastra atat de apropiata de zidul casei noastre, aduce atingere dreptului nostru la intimitate.
Exista si institutia uzucapiunii, adica , in situatia in care proprietarul ferestrelor cu pricina , are deschise aceste ferestre de peste 30 de ani, perioada in care nimeni nu a reclamat acest fapt, se considera ca el a dobandit acest drept prin scurgerea timpului.

La speta cu nr. 2, A, poate introduce o actiunea in instanta prin care , pe baza antercontractului de vanzare-cumparare, sa ceara pronuntarea unei hotarari de vc care sa tina loc de act autentic. Daca nu alege aceasta cale , el poate pretinde de la B restituirea dublului avansului platit( daca exista o asemenea clauza) plus conravaloarea materialelor si a muncii prestate pe terenul asupra caruia se credea proprietar( nu a fost rea-credinta) , plus daune-interese. . Chiar daca A a continuat lucrarile si dupa primirea notificarii, el tot a adus un plus de valoare imobilului si ca atare, orice suma trebuie restituita , altfel, exista institutia imbogatirii fara justa cauza, incidenta in cazul lui B.
ContSters47264, utilizator
cel mai bine este sa consulte un avocat.
multumesc muuult de tot :stunned:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizati de constructie pentru vecinu ana.costica ana.costica Am renovat casa parinteasca,dar un perete al casei este exact pe hotar(asa cum a fost si casa veche). la ridicarea acoperisului am trecut pe pamantul vecinului ... (vezi toată discuția)
Demilitarea proprietãþii nichiforov vasile nichiforov vasile Un cetăţean cumpără în urmă cu 38 de ani un teren cu o veche casă pe care o demolează şi construieşte o casă nouă În aceeaşi perioadă ... (vezi toată discuția)
Ferestrele vecinilor dau spre curtea noastra si tot ei ne cer sa nu mai ascultam la geam mary40 mary40 Buna ziua.Am o problema si nu stiu cum sa o rezolv .Intre casa mea si casa vecina este curtea mea cu o latime de 3 metrii.Vecinii au doua ferestre la baie si ... (vezi toată discuția)