avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua!Un contract de v-c cu habitatie viagera se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua!Un contract de v-c cu habitatie viagera se poate anula? ...

Buna ziua!Un contract de v-c cu habitatie viagera se poate anula?
În ce condiții se declara nul actul de v-c?

Emanuela12345 a scris:

Sunteți dispusă să returnați vânzătorului banii (indexați cu inflația), primiți de dvs când ați vândut imobilul`?

Condiția nr.1 este acordul părților care au semnat contractul, care oricum nu-i cazul la dvs.

Restul condițiilor presupune procese la instanță ani de zile, bani cheltuiți foarte mulți, și de cele mai multe ori pierderea procesului.
Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2022
Dapix, utilizator
In foarte putine conditii, daca vanzatorul nu avea discernamant, daca a vandut fara acordul sotului, desi era bun comun...dvs ce motive aveti?

Emanuela12345 a scris:

În ce condiții se declara nul actul de v-c?

Emanuela12345 a scris:

@gi-jane2
Buna seara!Nu eu vreau sa anulez ac contract. Este vb de soacra care s a răzgândit și vrea casa înapoi fără sa restituie ceiv40000.euro pe care i am plătit.Asa ne am inteles.E un fel de despagubire a soțului fata de sora lui.Soacra invoca ca o parte din bani subt moștenirea soțului pe care ea I a dat lui cu ceva vreme în urma.

@Dapix
Bună seara. Nu eu vreau sa anulez activ ci soacra de la care am cump un imobil ,ea rezervandu și dreptul de habitatie viagera.Mentionez ca am plătit 40000 euro,asa ne am inteles cu ea Acum ea vrea sa își ia casa înapoi.Ea stipulează ca o parte din bani sunt de la ea ca moștenire pt soțul meu su pt sora lui.Ac 40000 euro au mers la sora soțului, ca despagubire pt apartament Multunesc!
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2022
Manuela Rășină, administrator
Este o idee extrem de proasta sa va tot dați bani unii altora asa, pe post de "despagubiri" si "mosteniri".
Plimbati niște mii de euro.
1. Despre "mostenire" se vorbește abia după decesul unei persoane.
Deci cât timp soacra trăiește, nu e nicio moștenire.
2. Despăgubirea aia a cumnatei dvs este un pact asupra unei moșteniri viitoare și este nul absolut.
Mai exact, i-ati dat niște bani degeaba, fără nicio forma legală.
Soacra vrea sa anuleze, dar nu se poate, căci la pachet cu anularea vine și obligația de restituire a prețului.
Nu are nicio importanta de unde provin banii, atât timp cât prețul prevazut în contractul de vânzare a fost achitat.
Ce se poate întâmpla, însă, este asta..
Art.1091 alin 4 Cod civil: "Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare."
Se poate solicita instantei constatarea caracterului de donație deghizata al actului dvs.
Iar dacă se întâmplă asta, la decesul soacrei, donația se poate reduce la solicitarea cumnatei.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! urmează sa cumpăr un ap de la soacra meu cu clauza ... Emanuela12345 Emanuela12345 Buba ziua!Urmează sa cumpăr un ap de la soacra meu cu clauza de habitatie viagera pt ea.Cumnata mea vrea jumătate din suma.Este corect având în vedere ca ... (vezi toată discuția)
Vanzare dupa succesiune catalinu catalinu Buna ziua, In primul rand imi cer scuze daca subiectul meu a mai fost discutat.... Situatia mea este urmatoarea.... In urma cu aproape 2 ani socrul meu ... (vezi toată discuția)
Donatie cojanioana cojanioana buna ziua, as avea cateva intrebari referitoare la o donatie pe care are trebui sa o primim de la soacra mea. Soacra mea are un imobil dobadit prin ... (vezi toată discuția)