Nu este "stare de necesitate", pentru ca rupand stergatorul nu ati rezolvat problema, nu ati "inlaturat pericolul iminent....".Cu privire la art.202,C.Pen., vedeti ca v-ati uitat in noul Cod Penal, care inca nu se aplica si, oricum, nici asta nu era. Va inteleg starea pe care ati avut-o atunci dar, din pacate, legal nu aveti scuza. Daca nu va impacati cu vecinul, poate aveti norocul sa va alegeti doar cu o amenda administrativa de la parchet si cu reparararea prejudiciului (pagubei) cauzat vecinului. Mult noroc.
Multumesc mult de raspuns.
As mai avea niste intrebari legate de procedura de urmarire penala:
1. La audierea de la Politie pot sa nu dau nici o declaratie conform art. 70 Cod Procedura Penala alineatul 1 ?
2. In citatia primita de la Politie (care a fost doar depusa in posta - nu prea au fost respectate procedurile art. 178, 179 Cod Procedura Penala), nu este specificat faptul ca pot consulta dosarul, conform punctului g). aliniatul 1 art. 176 Cod Procedura Penala:
"g) ca partea citata poate, in vederea exercitarii dreptului la aparare, sa consulte dosarul aflat la arhiva instantei."
Pot consulta dosarul in momentul infatisarii la organul de cercetare penala (Politie)? Sau punctul g). se refera doar la faza in care dosarul a fost inaintat la parchet?
3. In general la prima abatere se acorda pedeapsa amenzii penale sau exista sanse de inchisoare? In cazul pedepsei cu inchisoarea, se poate acorda cu suspendare?
4. Aveti vreo recomandare de avocat in Cluj-Napoca pentru un asemenea caz?
Precizez ca in momentul savirsirii faptei de distrugere, din cunostintele mele, nu exista nici un martor (cu exceptia sotiei - care nu a fost citata la Politie).
Multumesc anticipat.
Linistiti-va, nu se baga oamenii in puscarie pt.un stergator rupt la o masina.Nu cunosc avocati din Cluj, imi pare rau, dar nu va trebuie vreun a "penalist beton"pt.acest caz, sigur gasiti unul la Baroul Cluj.Luati-o mai usor si, incercati sa nu va prevalati de prea multe articole ale Codului Penal şi ale celui de Procedura Penala la politie si parchet.N-are rost sa-i scoateti din sarite, convingeti-i ca erati in stare de maxima surescitare din cauza evenimentului ce urma (nasterea bebelusului), ca v-ati panicat ca nu veti ajunge in timp util la spital, etc. si va fi bine, va asigur, dar nu va duceti cu "armele scoase" acolo pt.ca, d.p.d.v.al legii, chiar sunteti vinovat, imi pare rau dar asta e. Insist pe impacarea cu vecinul, este solutia ideala si cea mai putin costisitoare si material si moral si juridic.
Cred ca starea in care va aflati ,una de emotie foarte puternica,dar si o stare nervoasa datorata imposibilitatii de a-i de-a va deplasa pentru a-i acorda ajutor sotiei insarcinate,poate constitui doar o circumstanta atenuanta,explicandu-vi-se mai sus de nu poate fi retinuta starea de necesitate.
Eu cred va data fiind si valoarea mica a perjudiciului si faptul ca sunteti vecini,ar trebui sa gasiti de comun acord o cale de impacare si sa ii achitati vecinului contravaloarea stergatorului si alte infime probabil reparatii,mai ales ca art.217 c.pen ,la ultimul aliniat arata ca impcarea partilor inlatura raspunderea penala.
Pe de alta parte,fapta fiind lipsita de de pericol social,date fiind si imprejurarile deosebite care au dus la producerea acesteia ,valoarea foarte mica a pagubei create,este posibil sa fiti sanctionat cu o amenda administrativa a procurorului conf. ar.18/1 al.1 c.pen.
Da, impacarea partilor constituie o varianta utila.
Mai mult de o amenda administrativa nu cred ca puteti primi daca impacarea nu va fi posibila.
avocat Claudiu Lascoschi