avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Negocierea contractului colectiv de munca la cat timp ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Negocierea contractului colectiv de munca la cat timp trebuie ...

Negocierea contractului colectiv de munca la cat timp trebuie REfacuta?

Buna ziua,

O societatea a organizat negocierea contractului colectiv de munca in anul 2020, iar concluzia a fost neincheierea acestuia. Intrebarea este: la cat timp trebuie sa repetam negocierea? Sau este suficient ca am facut acest lucru in 2020, s-a luat o concluzie sa nu incheiem contractul colectiv de munca la nivel de unitate si prin urmare nu mai este necesar sa mai facem deloc negocierea pe viitor?

Multumesc frumos pentru ajutor!
Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2023
CristianaGh, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:41, 3 Ianuarie 2023
Angajatorul sau organizația patronală inițiază negocierea colectivă cu cel puțin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiționale la contractele colective de muncă.


În cazul în care angajatorul sau organizația patronală nu inițiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a organizației sindicale reprezentative sau a reprezentanților angajaților, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitării.
Multumesc frumos pentru raspuns, insa inca nu imi este clar.

''Angajatorul sau organizația patronală inițiază negocierea colectivă cu cel puțin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiționale la contractele colective de muncă.'' - cum spuneam, in urma negocierii din anul 2020, s-a descis sa nu se incheie un CCM deci nu avem si nici acte aditionale la CCM nu avem, ca sa expire sa fie nevoie sa facem din nou negocierea colectiva. Si nici reprezentantul angajatilor nu a solicitat o negociere. Prin urmare, mai trebuie sa repetam negocierea, suntem obligati prin lege?

Multumesc.
Legea nu prevede renegocierea...însă se pot aplica prevederile de drept co.mun

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, in luna martie expira CCM-ul incheiat la nivel de unitate, va rog ma puteti ajuta cu pasii ce trebuie urmati in vederea prelungirii acestuia si/sau ... (vezi toată discuția)
C.c.m inregistrare itm madalinafatu madalinafatu Buna ziua, Exista un termen limita de inregistrare a CCM la ITM, din momentul in care firma are 22 de angajati? (La 21 de angajati nu s-a facut negocierea pt ... (vezi toată discuția)
Rugaminte manze manze lucrez la o societate care este in faliment. am o intrebare in legatura cu contractul colectiv de munca la nivel de societate. ccm nostru a expirat de 1 luna ... (vezi toată discuția)