avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata si compensare ore suplimentare/sarbatori legale ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata si compensare ore suplimentare/sarbatori legale In cazul ...

Buna ziua
In cazul prestarii orelor suplimentare, sau a muncii in zile de sarbatoare legala si a compensarii acestor ore / zile cu zile libere platite, se mai acorda si sporul pt suplimentare , respectiv pt munca in sarbatori legale?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2023
LauraRatiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: LauraRatiu , utilizator 14:09, 4 Ianuarie 2023
Art. 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
Art. 123
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Art. 142
(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Ca si concluzie,,, mai intai compensare si in cazul in care nu se poate da compensare se platesc aceste ore.
Buna ziua
In situatia in care salariatul efectueaza ore suplimentare, iar acestea sunt compensate cu timp liber platit in urmatoarele 90 de zile, angajatorul nu poate fi obligat sa le plateasca si cu un spor la salariu.
Daca salariatul desfasoara activitate in zile de sarbatoare legala si beneficiaza de zile libere neplatite, in compensare, in urmatoarele 30 de zile angajatorul nu poate fi obligat sa plateasca si un spor la salariu.
Multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul salarii ella2389 ella2389 buna ziua, intampin urmatoarea situatie: contabila mea sustine ca nu are in programul de conta zile de sarbatoare legala... si nu stiu cum ar trebui sa imi ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare si ore muncite in zile libere nationale ciprian2097 ciprian2097 Buna seara. Imi poate oferi cineva textul de lege care prevede ca orele muncite in zile libere national trebuie platite dublu in cazul in care nu s-au ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare patitul 2 patitul 2 Buna seara, Am niste intrebari referitoare la plata orelor suplimentare de catre angajator. Adica orele suplimentare din timpul saptamanii , orele ... (vezi toată discuția)