Bună seara și multă sănătate vă doresc dvs., copiilor dvs. și întregii familii, în aceste momente de grea încercare.
Primul meu sfat este să aveți grijă de sănătatea dvs., să vă puteți pune pe picioare și, cât privește latura juridică a situației, să vă angajați un avocat.
La momentul accidentului, poliția a deschis un dosar penal, pentru a cerceta infracțiunea de vătămare corporală din culpă. În cadrul dosarului, se vor strănge/administra probe (înregistrări video, declarații martori oculari, declarații din partea dvs. și a șoferului vinovat, expertiză tehnică auto, etc.). Dosarul penal se va gestiona de către organul penal (parchetul de pe lângă judecătoria în raza căruia s-a săvărșit infracțiunea). Primii pași sunt de a obține acces la acest dosar, în ideea de a fotocopia documentele necesare în vederea depunerii unei acțiuni în răspundere civilă delictuală împotriva societății de asigurare..
Ulterior, în funcție de starea medicală a dvs. și a copiilor, se poate formula chiar și o ordonanță președințială, prin care instanța poate stabili, cu titlu provizoriu, obligarea asigurătorului la plata unei sume lunare, care să asigure nevoile dvs. medicale urgente.
În funcție de cum se desfășoară ancheta în sine, puteți fie să vă constituiți părți civile în dosarul penal, fie să vă adresați instanței civile, cu o acțiune separată, împotriva asigurătorului, iar dosarul penal va continua doar în vederea tragerii la răspundere penală a șoferului vinovat.
Dvs. trebuie să străngeți toate bonurile și facturile ce au legătură cu accidentul și urmările acestuia (avarii ale autoturismului, cheltuielile medicale și de transport), pentru ca daunele materiale să fie recuperate în întregime.
Cât privește daunele morale și cuantumul acestora, ele se stabilesc de către judecători (dosarul va fi soluționat, inițial, de instanța de fond - 1 judecător, iar soluția definitivă va fi dată de instanța de apel - 2 judecători), în funcție de particularitățile speței (vătămările suferite de fiecare victimă în parte, nr. de zile de îngrijiri medicale necesare vindecării, intervențiile chirurgicale suferite sau necesar a fi efectuate, tratamente si proceduri de recuperare, căt și de repercusiunile accidentului asupra vieții dvs.).
Sunt multe aspecte de lămurit, fiindcă speța dvs. este delicată și necesită atenție în alegerea strategiei. Întămplarea face că sunt avocat specializat în obținerea de despăgubiri din accidente, așa încât dacă mai aveți nevoie de un sfat sau informații, vă stau la dispoziție.
Cu stimă,
Av. Hulea Ionuț-Marius
IuliaMariaa a scris:
Pe 16 decembrie am avut accident rutier. Copii mei minori au fost în stare grava,încă suntem în spital și vom mai avea nevoie de spitalizare la București. Celălalt șofer e vinovat,a intrat frontal in noi. Am înțeles că se pot obține niste daune . Mă îndruma cineva va rog cu pașii de urmat? Avem până în prezent 3 săptămâni de spitalizare și mai urmează. Și în mare parte cam despre ce suma e vorba? 2 copii minori, eu mama și șoferul nostru.