avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce fel de contract?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce fel de contract?

Am si eu urmatoarea speta. O persoana vine cu un bun imobil al carei proprietar si este si il pune in comun cu o alta persoana care vine cu banii si aduce imbunatatiri, respectiv, ii mai ridica 2 etaje. Intrebarea este: ce fel de contract pot incheia cele doua persoane pentru a nu se trezi cea care vine cu banii ca peste un timp este data afara din locuinta ca nefiind proprietar???? Mentionez ca cele doua persoane sunt fizice si nu juridice.
Cel mai recent răspuns: ContSters6798 , utilizator 22:27, 9 Octombrie 2006
Un contract de vanzare-cumparare a 1/2, 1/3... sau cat se inteleg "persoanele" , cota din imobilul existent inainte de efectuarea imbunatatirior, respectiv adaugarea a doua etaje! :)
s-ar putea face si o donatie, dar contractul de vanzare-cumparare incheiat la notariat e cel mai sigur :)
un contract de vanzare cumparare, parerea mea, pe partea pe care a imbunatatit-o astfel sa devina coproprietari cu cota parte determinata...in legatura cu contractul de donatie, nu e o idee stralucita, fiind oricand revocabila
Constructorul e deja proprietar pe cele doua etaje; asta bineinteles daca autorizatia e pe numele lui, materialele sunt cumparate de el, etc.
Contractul de v/c mi se pare putin probabil a sta in picioare pentru ca cine si ce anume vinde?! ca doar etajele s-au cumparat cu banii celui de-al doilea, asa incat nu-si poate cumpara propria proprietate, asta doar daca nu insista...;)
Constructorul, pentru a sta linistit, poate introduce o actiune in constatarea dreptului sau de proprietate asupra celor doua etaje, instanta pronuntand o hotarare care sa tina loc de act autentic, chemandu-l in proces si pe proprietarul constructiei initiale pt a-i fi opozabila hotararea.
Parerea mea...:)
ideea cu donatia e aberatie.
Cea cu actiunea in constatare este buna, insa oamenii care vin cu banii, logic, vor o garantie ca nu vor fi dati afara din imobil, inainte de a se apuca de construit etaje :)
Solutia pe care o vad eu este tot vanzarea / cumpararea: Detinatorul imobilului ii vinde prin contract numai cota-parte corespunzatoare caii de acces catre ultimul nivel, precum si dreptul de a construi deasupra si de a se racorda, logic, la toate instalatiile necesare. Notarii stiu exact de ce model de conttract este nevoie. Sunt cunoscute cazurile in care diferite firme au construit mansarde compartimentate in apartamente si garsoniere la blocurile fara acoperis.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu acoperișul unui imobil în care am cumpărat un apartament în 2010. putem invoca vicii ale construcției? Eve.I Eve.I Buna ziua! Exista un imobil parter +masarada care a fost impartit de catre constructor in 4 apartamente. In anul 2010 am cumparat prin credit \"prim acasa\" ... (vezi toată discuția)
Ce ne facem cu administratia financiara? vrea bani nejustificat ioanamontravers ioanamontravers Buna ziua, o nedumerire am si eu si rog pe cei ce pot si vor, sa ma ajute cu un sfat. Detin un duplex (doua apartamente suprapuse cu scara interioara) ... (vezi toată discuția)
Exista drept de proprietate in acest caz ? gabyteo gabyteo Un amic a incheiat un contract de vanzare -cumparare a unui apartament in forma scrisa dar nu prin notariat ci pur si simplu tehnoredactat si semnat de parti ... (vezi toată discuția)