avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, Sunt mama a doi bebeluși (unul de 2 ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, Sunt mama a doi bebeluși (unul de 2 anișori, celălalt ...

Buna ziua,
Sunt mama a doi bebeluși ( unul de 2 anișori, celălalt de 2 luni ), născuți dintr-o relație cu un cetățean german, eu având cetățenia romană. Copilașii sunt născuți in Germania, recunoscuți de tatal lor, cu care nu sunt căsătorită. Vreau sa mă întorc in România după expirarea concediului de maternitate, pentru a-mi relua activitatea ( am o situație stabilă in România )
Întrebare : Conform legilor germane, tatăl copiilor ar avea dreptul sa se opună ? Am nevoie de acordul sau pt a-i lua pe copii in România ? Pana acum veneam in România cu cel mare, pe baza unei împuterniciri semnată de el in fata notarului.
Având in vedere faptul ca
- nu suntem căsătoriți
- am posibilități materiale pt a asigura copiilor un trai decent in România
- nu am nevoie de ajutor financiar din partea tatălui ,
exista vreo lege germana care sa-i dea dreptul sa se opună ?
Va mulțumesc pentru răspuns
Alina
Cel mai recent răspuns: c123456 , utilizator 19:41, 10 Ianuarie 2023
Intrebati un avocat in Germania. Locuinta copiilor e acolo acum asa ca va trebuie acordul tatalui pt a va stabili aici in Romania sau o hotarare a instantei acolo, altfel, va poate acuza de rapire.
Cum vi s-ar parea sa vina sa va ia copiii si sa plece sa se stabileasca in Italia de ex, cum vi se pare? E, exact asa e si invers.
Deci discutati cu tatal, ii spuneti ca aveti de gand sa va mutati si vedeti ce poziție are.
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2023
gi-jane2, moderator
Aveți nevoie de acordul tatălui și pentru transcrierea certificatului de nastere al celui de-al 2 lea copil pentru a avea un certificat de nastere romanesc, aveți nevoie de acordul sau pentru intocmirea pașapoartelor de calatorie ale minorilor( dacă nu mai sunt valabile sau dacă bebelușul de 2 luni nu are pasaport sau titlu de calatorie) si evident aveti nevoie de acordul sau pentru călătoria cu minorii în România.
Acest din urma acord de calatorie poate fi dat pe o perioada de maxim 3 ani de zile.
În cazul in care tatal refuza atunci trebuie sa va adresați instantelor germane pentru o obține suplinirea acordului sau.
După ce ajungeți în România, dacă relația dintre dvs și tatal copiilor s-a încheiat, atunci trebuie sa va adresați instantelor romane pentru a stabili domiciliul copiilor la dvs în România, obligarea tatalui la plata unei pensii de întreținere, exercitarea autorității parintesti în comun sau doar în mod exclusiv de dvs.
Puteți contacta încă de pe acum și un avocat din România pentru a ști în detaliu ce aveți de făcut, în funcție de planurile dvs pe termen lung și relația pe care o aveți cu tatal copiilor.
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2023
Avocat Neagu Elena, Avocat
Gasiti informatii generale despre custodie in Germania pe aceasta pagina
[ link extern ]

"În cazul în care părinții nu formulează o declarație de custodie și nu sunt căsătoriți, mamei îi va reveni custodia unică asupra copilului." (Sorgerecht)

Can I leave Germany with my child? / I have sole custody [ link extern ]

Obtinere certificat custodie unica (parinti necasatoriti, nu exista nici o declaratie sau hotarare instanta pe custodie)

[ link extern ]

Central Contact Point for Cross-border Family Conflicts and Mediation [ link extern ] /

Bineinteles, tatal poate face demersuri in vederea stabilirii custodiei comune...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Important !!!!custodie schimbata de romania AlexandraGabriel1 AlexandraGabriel1 Buna ! Am un copil rezultat dintr o relatie de concubinaj . Copilul sa nascut pe teritoriul Germaniei acolo unde Tutela exclusiva este data mamei daca cei doi ... (vezi toată discuția)
Legea in islam(la musulmani) life is short life is short Daca se poate sa ma lamureasca si pe mine cineva despre legea la musulmani,referitor la divort.Ma refer la un caz mai delicat:un musulman de origine egyptean ... (vezi toată discuția)
Pasaport nou-nascut si libera circulatie Ayline Ayline Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta, daca se poate. sunt insarcinata si doresc sa nasc in Germania, din motive legate de lacunele ... (vezi toată discuția)