Ma numesc Marieta. Am ieșit la pensie în 2021, din invatamant, ca profesor inginer. Am avut aproape 40 de ani de munca și 38 în invatamant.Nu înțeleg de ce la calculul pensiei nu s-a ținut cont de veniturile suplimentare( ore suplimentare, salarii de merit, premii, dirigentii) în perioada 1990-2001, deși am prezentat documente?
Bună ziua! În principiu ar trebui să scrie în decizia de pensionare un motiv (veniturile/sporurile nu au avut caracter permanent, adeverințele nu îndeplinesc forma prevazută de lege, etc), dar la foarte multă lume nu s-a ținut cont de anumite venituri/sporuri pentru că există niste articole de lege de care Casa de Pensii se leagă. Ca să fie luate în considerare trebuia dată în judecată Casa de Pensii (important este ca pentru fiecare dintre venituri/sporuri să se fi plătit CAS-ul).
Stimata d-na avocat Marinela Zapciroiu , aveti si ... n-aveti dreptate . Legea 19/2000 , si mai apoi Legea 263/2010 ( care a preluat aceasta prevedere ) stipuleaza ca , pentru perioada dinainte de 01.04.2001 , nu se iau in considerare la calculul pensiei decat sporurile cu caracter permanent si care au stat la baza calcularii acesteia in legislatia anterioara ( in speta , Legea 3/1977 ) . Iar in aceasta ( legislatia anterioara ) , pensia se calcula ca procent din media salariului de baza plus sporurile cu caracter permanent pe ultimii 5 ani , si mai apoi , pe 5 ani consecutivi din ultimii 10 , la alegerea persoanei . Problema este ca , inaintea intrarii in vigoare a Legii 19/2000 , - cea care a introdus principiul contributivitatii - NU a existat contributie la fondul de pensii , in afara de cea la pensia suplimentara ( de 2% , 3% , mai apoi 5% ) , suportata de salariat . Dar pentru pensia in sine , nu contribuia nici angajatul , nici angajatorul . Intreprinderile , cooperativele , orice angajator platea o contributie la bugetul de stat raportata la fondul de salarii , dar care nu avea o destinatie anume , si nici nu era nominalizata suma X pentru salariatul Y . Era obligatia fiscala a firmei , si atat . Deci , pentru perioada dinainte de 2001 , nu se poate spune ca s-a platit CAS . De aceea ( cred ) , cele mai multe instante nu au dat castig de cauza pensionarilor , dar stiu ca au fost cazuri in care acestia au castigat , rare - dar au existat . Personal , sunt dintre multii care au pierdut ( la apelul facut de Casa de Pensii , la fond am castigat ) . Ba , Curtea de Apel facuse , in cazul unui alt pensionar , o cerere ( poate nu asa se numeste ) catre ICCJ solicitand indrumare , iar procesul meu a fost suspendat pana aceasta a venit . Pornind de la motivarea instantei , am studiat legile despre care se facea vorbire , si - practic - am inteles de ce am pierdut . Nu am pregatire juridica , dar am economica , si am lucrat toata cariera in domeniul financial-contabil . Cunosteam prevederile legii , dar , exact cand eu m-am pensionat , s-a auzit despre o hotarare ( daca spun bine ) a Curtii de Apel Alba , care dadea castig de cauza pensionarului , de aceea am deschis proces . Cauzele erau absolut identice ( inclusiv angajatorul ) , difereau doar prin faptul ca acela se pensionase pe Legea 19/2000 , iar eu pe Legea 263/2010 . Prin urmare , nu este suficient sa dai in judecata Casa de Pensii ...