avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Data certa
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Data certa

Exista documente care, pentru a deveni executorii au nevoie de doar de data certa inscrisa pe ele, contrasemnata de un notar sau avocat, fara alte cerinte procedurale (de exemplu, un contract de imprumut intre persoane fizice).
Va rog frumos sa confirmati sau comentati daca astfel de documente pot fi incheiate in format electronic, cu semnatura digitala certificata, fara a mai fi nevoie de interventia notarului sau avocatului.
Multumesc cel mai frumos
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2023
adriandimitriu, utilizator
În România nu se poate decât cu prezenta personala a părților.
prin urmare, semnătura electronică (si implicit formatul electronic al unui contract civil, de ex.) nu este recunoscuta de către instanțe? sau este doar o pâine de mâncat? mulțumesc. cer scuze pentru limbajul oarecum colorat.
Depinde de la caz la caz în privința semnăturii digitale.
O acțiune în justiție trebuie semnata obligatoriu de reclamant în original dacă nu semnează avocatul care reprezintă partea

Atestarea se face in prezenta părților în România.
Se identifica părțile.

Eu am pe undeva opinia dvs. in aceasta privința.
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2023
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Nu prea am văzut exemple practice ci mai mult discuții teoretice privind procedura datei certe pe înscrisul sub semnatura privata,dacă trebuie obținută de la data încheierii actelor,dacă se poate obține ulterior doar pe un exemplar ,de ex pe cel al creditorului etc.Inclin sa cred ca un notar public ar avea reticente sa dea data certa fără ca ambele părți din contract sa fie prezente etc..

Alte discuții în legătură

Ce sunt inscrisurile pe suport informatic? art. 282-284 c.pr.civ aidu aidu Se includ intre acestea si e-mailurile? Caz in care pot avea forta probatorie a inscrisului sub semnatura privata... chiar si fara semnatura electronica ... (vezi toată discuția)
Înființare srl in timpul stării de urgenta Danielizer Danielizer Bună ziua, Cum se poate înființa un srl în aceasta perioada, ținând cont de faptul ca anumiți notari nu mai lucrează și sunt documente ce trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Un contract intre doua parti Mario Bro Mario Bro Un contract intre doua parti : stampilat ,semnat olograf se poate combina si cu semnatura digitala in pdf adobe pe acelasi document si este valabil din ... (vezi toată discuția)