Nicoleta_Lidia a scris:
Intrebarea este cum ar trebui sa procedeze ca sa fie corecta si fata de nepot si fata de cumnat?
Acestia din urma se afla in conflict.
Mai în glumă, mai în serios: grea întrebare.
Uneori este mai simplu să te plasezi de-o parte sau de alta. Sau, în dulcea limbă ce o vorbim, pare mai simplu să „rupi pisica in două”, decât să încerci "să împaci și capra și varza."
Întrucât cei doi se află în conflict, mă tem că orice corectitudine v-am ... calcula noi aici, există riscul să nimeriți tot ca nuca-n perete cu binele pe care vreți să-l faceți. Ar trebui știut și cum (își) văd cei doi, din perspectiva fiecăruia, corectitudinea/binele.
Dacă aș fi în locul dvs., eu as fi tentată să NU îi las în coproprietate (adică nu le-aș vinde amândurora, pe cote părți, decât dacă nu s-ar putea altfel) fiindcă asta însemna (doar) să mai pun niște paie pe foc în conflictul dintre ei. Iar ei, mai devreme sau mai târziu, vor ajunge tot la un partaj.
Nepotul are ceva bani? Îi puteți vinde lui, iar el ar putea să restituie niște bani concubinului mamei sale (corespunzător contribuție lui la plata acelei sume de bani pentru actul care nu a mai apucat să fie făcut).
Apropo, sora mamei nu era și ea coproprietară asupra terenului? (nu își moștenise și ea părinții?)
Era doar mama dvs. proprietar exclusiv asupra acestui teren?
Adică actul, pe care mama dvs. nu a mai apucat să-l facă, ar fi fost unul de vânzare sau unul de partaj?
Întreb (sau
mă intreb/nu trebuie să-mi răspundeți) fiindcă, în funcție de aceste aspecte (și de alte amănunte care lipsesc), mie „corectitudinea” de mai sus îmi iese în (cel puțin) două variante:
- fie 1/2 + 1/2,
- fie 1/4 + 3/4 (nepotul).