avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara,m-ar interesa o solutie corecta pt ambele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara,m-ar interesa o solutie corecta pt ambele parti in ...

Buna seara,m_ar interesa o solutie corecta pt ambele parti in urmatoarea situatie:
Mama mea are act de mostenire pt un pamant.
Sora ei,care intre timp a decedat i_a dat o suma de bani pt pamant,dar fara nici un fel de act la mana.
Problema este ca acum vor sa faca act pe pamant cumnatul ei pe de o parte,(sotul surorii ei),si pe de alta parte nepotul ei,(baiatul surorii si al cumnatului ei).
Acestia din urma se afla in conflict.
Tin sa precizez ca sora mamei mele nu avea forme legale de casatorie.
Pamantul acesta este mostenire din partea parintilor mamei mele.
Acum nu stim cum sa procedam cat mai corect:
Daca ii trece pamantul pe numele cumnatului ei,se supara nepotul,el fiind mostenitorul matusii mele,fiind ruda noastra de sange.
Daca ii trece pamantul pe numele nepotului,nu ar fi corect fata de cumnatul ei,care la vremea respectiva, impreuna cu sora ei , i_a dat o suma de bani,dar fara nici un act la mana.
Intrebarea este cum ar trebui sa procedeze ca sa fie corecta si fata de nepot si fata de cumnat?
Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:49, 16 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg sa mama dvs urma sa vanda cota eu, surorii sale, a primit banii si urma sa faca actele. Mama dvs recunoaste ca banii erau comuni ai surorii si ai concubinului acesteia.
Ca sa fie corecta, fie le da banii inapoi jumatate din suma concubinului si jumatate nepotului , fie le da terenul pe jumatate, ca cei 2 sa fie coproprietari, fie da nepotului terenul si acesta da jumatate din bani tatalui lui.
Eu as vinde terenul unui strain si banii i-as imparti intre cei 2.
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2023
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspuns.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nicoleta_Lidia a scris:

Intrebarea este cum ar trebui sa procedeze ca sa fie corecta si fata de nepot si fata de cumnat?
Acestia din urma se afla in conflict.

Mai în glumă, mai în serios: grea întrebare.
Uneori este mai simplu să te plasezi de-o parte sau de alta. Sau, în dulcea limbă ce o vorbim, pare mai simplu să „rupi pisica in două”, decât să încerci "să împaci și capra și varza."

Întrucât cei doi se află în conflict, mă tem că orice corectitudine v-am ... calcula noi aici, există riscul să nimeriți tot ca nuca-n perete cu binele pe care vreți să-l faceți. Ar trebui știut și cum (își) văd cei doi, din perspectiva fiecăruia, corectitudinea/binele.

Dacă aș fi în locul dvs., eu as fi tentată să NU îi las în coproprietate (adică nu le-aș vinde amândurora, pe cote părți, decât dacă nu s-ar putea altfel) fiindcă asta însemna (doar) să mai pun niște paie pe foc în conflictul dintre ei. Iar ei, mai devreme sau mai târziu, vor ajunge tot la un partaj.
Nepotul are ceva bani? Îi puteți vinde lui, iar el ar putea să restituie niște bani concubinului mamei sale (corespunzător contribuție lui la plata acelei sume de bani pentru actul care nu a mai apucat să fie făcut).

Apropo, sora mamei nu era și ea coproprietară asupra terenului? (nu își moștenise și ea părinții?)
Era doar mama dvs. proprietar exclusiv asupra acestui teren?
Adică actul, pe care mama dvs. nu a mai apucat să-l facă, ar fi fost unul de vânzare sau unul de partaj?
Întreb (sau intreb/nu trebuie să-mi răspundeți) fiindcă, în funcție de aceste aspecte (și de alte amănunte care lipsesc), mie „corectitudinea” de mai sus îmi iese în (cel puțin) două variante:
- fie 1/2 + 1/2,
- fie 1/4 + 3/4 (nepotul).
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mariana.pirosca mariana.pirosca Buna ziua, Dupa decesul mamei am deschis un dosar de succesiune ,singurii mostenitori fiind eu si sora mea . Sora a decedat, succesiunea nefiind finalizata. ... (vezi toată discuția)
Mostenire simina_28 simina_28 Buna seara. Dupa moartea tatalui,mama a facut succesiune la casa,eu am primit de la sora mea o suma de bani (5000 marci pe vremea aceea),despagubire ca sa ii ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. revin asupra unei întrebării anterioare. eu și ... marele torino marele torino Bună ziua. Revin asupra unei întrebării anterioare. Eu și sora mea am renunțat la succesiune după tatăl nostru în favoarea mamei noastre. Ea este ... (vezi toată discuția)